2011-08-29

Film om fattiga och rika i Bombay


Just nu tar miljontals indier klivet in i ett nytt liv som medelklass och med det kommer en ny indisk stolthet och självsäkerhet. Men nyckeln till framgång är det engelska språket och balansgången mellan det engelska och det indiska skapar spänningar.

Missa inte Malin Mendel Westbergs (bilden: Malin i arbete i Bombay) dokumentär om Bombay i SVT om två veckor.

Filmen handlar om megastaden Bombay, som lokala politiker för 15 år sedan döpte om till Mumbai, och nationalismen som växer bland fattiga och nyrika samtidigt som den gamla eliten tar avstånd från det indiska och isolerar sig allt mer.

Korrespondenterna, SVT2 ons 14 sep 21:30

Även i SVT2 15/9, SVT24 15/9, SVT2 16/9, SVT2 17/9,
SVT2 18/9 och SVT2 20/9.

2011-08-23

Anders Behring Breivik: samma kamp i Indien som i Norge


Indiens hindunationalistiska högerpartier har en trogen anhängare i Norge, en hängiven supporter, en trofast vän.

102 av Anders Behring Breiviks 1 518 sidor tjocka manifest om hur man bekämpar multikultur i allmänhet och islam i synnerhet handlar nämligen om Indien. Breiviks slutsats är att det är nödvändigt att den europeiska och den indiska extremhögern lär av varandra och samarbetar.

Men stopp ett tag! En allians mellan vithyade kristna européer och brunhyade hinduiska indier låter som nåt som rasisten Breivik borde rygga tillbaka för. Inte alls, visar det sig, enligt den norske massmördaren borde det kristna Europa och det hinduiska Indien enas kring ett identiskt mål: att köra ut muslimerna

Sedan Indien delats i samband med självständigheten från britterna blev Pakistan en auktoritär islamisk stat, medan Indien satsade på religionsfrihet och en statsapparat helt frikopplad från de religiösa institutionerna. Därför valde många muslimer att stanna kvar i Indien, där de är landets största religiösa minoritet vid sidan av den hinduiska majoriteten.

Det var en representant för hinduhögern som under den självständiga nationens första år sköt ihjäl Mahatma Gandhi. Mördaren ansåg att frihetshjälten sålt ut landet till muslimerna. Därefter låg den hindunationalistiska rörelsen i träda i många år. Först på 90-talet växte den sig stark – och har sedan dess lett demoleringen av en moské som man ansåg byggts ovanpå ruinerna av ett hindutempel, bombat tåg med muslimska passagerare och tänt gnistan till pogromer mot fattiga muslimer, bland annat i Bombays slum.

I Anders Behring Breiviks manifest finns hänvisningar till praktiskt taget alla organisationer och partier som räknas till hinduhögern. Inte så konstigt. Förutom att de båda är lika hatiskt inställda till muslimer har de praktiskt taget samma språkbruk. Breiviks kritik av invaderande muslimer, kulturmarxister och multikulturalism skulle kunna vara klippta ur ett tal av en representant för Världshindurådet eller den militanta hinduiska scoutrörelsen RSS.

Nyheten att Breivik var så fixerad vid Indien har väckt stor uppmärksamhet i indiska tidningar. Liberala ledarskribenter i de stora dagstidningarna fick förnyat bränsle i argumentationen mot hinduhögern. Inte minst sedan en hinduhögerledare medgett att han sympatiserar med Breivik, det är bara norrmannens metoder som är fel.

Samtidigt utnyttjar det styrande kongresspartiet situationen och raljerar över massmördarens sympati med ärkerivalen i kampen om regeringsmakten, Indiska Folkpartiet, BJP, en moderat del av hinduhögern.

Breivik ville återuppliva korsfarartiden och skapa moderna Tempelriddare för att återupprätta den kristna dominansen.
På samma sätt pratar den extrema hinduhögern om att återupprätta ett storslaget hinduiskt förflutet samtidigt som man uppmanar hinduerna att skippa ickevåldstanken, bli mer aggressiva och köra ut inkräktarna – det vill säga Indiens muslimer.

Böcker
The Arctic Home in the Vedas av Bal Gangadhar Tilak (1903). Snurriga tankar om vita och bruna arier och indiernas ursprung på Nordpolen av en av den tidiga självständighetsrörelsens ledare.
The Clash Within av Martha Nussbaum (2007). En av de bästa böcker som skrivits om hinduhögern och motsättningar mellan Indiens hinduer och muslimer.

Lyssna på radio
Texten sändes i Sveriges Radios program Obs igår 22 augsuti. Lyssna!

2011-08-10

Indisk festival i Uppsala


Förra hösten var det indisk kulturfestival i Stockholm. I höst är det dags för Uppsala.

Under hela september månad kommer det under rubriken Incredible India runt om i Uppsala bjudas på ett smakprov av ett färgstarkt land som är väl värt att lära känna närmare. Ett land där högteknologi och uråldrig tempeldans lever sida vid sida och där utvecklingen accelererar i superfart.

Festivalen bjuder på klassiska konserter med några av indiens främsta musiker likväl som modern fusion mellan väst och öst, Bollywood dans och klassisk tempeldans, filmfestival, utställningar, foto, föreläsningar, indisk marknad, författare, meditation, yoga, mat, olika workshops med mera ...

Säljv är jag med på invigningen 1 september och håller dessutom ett föredrag om Indien på Uppsala stadsbibliotek 1 oktober.

Hela programmet hittar du här!

2011-08-02

Breiviks beundran för hindunationalister


Anders Behring Breivik hyllade Indiens hindunationalister som allierade i den globala kampen mot demokratiska regimer.

I hans manifest om Europa 2080 beskriver han hur den "marxistiska världsordningen" ska förgöras.

På 102 av de 1 518 sidorna i manifestet förekommer Indien. Breivik förklarar att han bl a sympatiserar med Sanatana Dharma (som betyder den eviga läran, dvs hinduismen) och alla indiska nationalister.

Han skriver också att hindunationalisterna “lider av samma förföljelse från Indiens kulturmarxister som deras europeiska kusiner" (norska/europeiska nationalister/högerextremister/fascister).

Läs mer på The Hindus sajt.

Qatar börjar flyga till Calcutta


Sedan i slutet av juli kan du flyga med Qatar Airways från Stockholm till indiska storstaden Kolkata/Calcutta med bara en mellanlandning.

Calcutta är flygbolagets 12:e destination i Indien. Tack vare att Qatar har nonstopflyg Stockholm-Doha innebär det att du kommer till många städer i Indien och övriga Asien, inte bara huvudstäderna, med bara en mellanlandning och ett planbyte. Flygningarna är dagliga.

Leta i Indien Online