2012-12-31

Diabetes och fetma ökar i Indien


P1-programmet Kropp och själ har varit i Indien och gjort reportage om välfärdssjukdomarna som blir allt vanligare i den växande medelklassen.

Så här presenterar redaktionen programserien:


”Att ta med barnen till Mac Donalds är ett sätt att visa att man kommit upp sig i samhället och har anammat en västerländsk modern livsstil”, säger skribenten Lakshmi Chaudhry, som är en av personerna vi möter i Kropp & Själs utblick med två program om hälsoläget i Indien.

Landet har på ett par decennier utvecklats rekordsnabbt och det sätter sina spår i folkhälsan. Indier är genetiskt tre gånger mer känsliga för välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem jämfört med européer, vilket redan har skapat gigantiska hälsoproblem. Samtidigt lever en fjärdedel av befolkningen fortfarande i fattigdom. Kropp & Själ besöker IT-staden Bangalore med en befolkning lika stor som Sveriges och träffar läkare, forskare, hälsoupplysare och vanliga indier för att få en bild av den annalkande hälsokatastrofen som hotar, och vad som görs för att motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet."

2012-12-30

Gör upp med det patriarkala samhället


I morse i den täta dimma som nästan alltid täcker New Delhi tidiga morgnar så här års kremerades den 23-åriga flickan som så brutalt våldtogs och misshandlades av sex män på en buss för två veckor sedan.
Protesterna på huvudstadens gator är förstås ett gott tecken. Äntligen reagerade allmänheten!
Sedan kan man alltid fråga sig: varför reagerade ingen när tusen och åter tusen andra flickor våldtogs, många av dem av låg låg kast och bosatta i byar och småstäder? Självfallet bidrog det faktum att den här fickan var  bildad medelklass och bodde i landets huvudstad till kraften i protesterna. De protesterande var precis som den våldtagna/mördade flickan själva bildad medelklass och studenter snarare än sluminvånare och inresta lantarbetare med låg utbildning.
Men ändå: det innebär inte att man ska misskreditera de senaste veckornas protestanter på gatorna i New Delhi.

I april i år frågade tidningen Tehelka 30 polischefer i Delhi vad de anser om skuldfrågan i våldtäktsfall. Resultatet visade att många av poliserna anser att en våldtäkt åtminstone till en del är kvinnans eget fel.
Kom och tänkta på en intervju jag gjorde med dalitaktivisten Ruth Manorama för några år sedan.

Problemet i Indien är inte regeringen och lagarna, sa Ruth. Kastdiskriminering är ju förbjuden. Problemet är att lagarna inte efterlevs, att regeringens kvoter (som ger lågkastiga och stamfolk rätt till jobb, utbildning och platser i valda församlingar) inte utnyttjas fullt ut och att gamla föreställningar lever kvar. Hon pratade om maktfullkomlighet och en myndighetssanktionerad maffiamentalitet och om osunda kastlojaliteter.
Typfallet: En högkastig pojke våldtar en lågkastig flicka. Flickans föräldrar anmäler pojken till polisen. Polisen, som delar kasttillhörighet med den anklagade pojken, skrattar hånfullt åt föräldrarna och säger att ”såna lågkastiga små strunt-människor som ni ska inte komma springande med falska anklagelser mot så fina pojkar, ge er iväg!”.

När gärningsmannen, polisen och domaren tillhör samma kast, förklarar Ruth Manorama, då är de lojala mot varandra – och förövaren slipper straffa för sitt brott.
Det är därför det är så tyst när lågkastiga flickor våldtas av män med högre kast. Det är därför det, åtminstone ibland, inte är lika tyst när kvinnor av högre rang skändas. Det är därför det är sy tyst på landsbygden. Det är därför hoppet, trots allt, finns i storstaden.
Urbanisering och ekonomisk utveckling har också fått de gamla hierarkierna att rassla sönder. I stan är det svårare att upprätthålla hackordningen. I stan finns möjligheter att utbilda sig och göra karriär, vilket gör att lågkastiga kan stiga i status, även om de sedda ur konservativa braminers ögon behåller sin låga kast livet ut. Problemet är alltså inte brist på rättigheter. Problemet är att gamla föreställningar lever kvar.

– Daliterna utför flera jobb i byn. De tvättar kläder, städar gator och jobbar i jordbruket med undervärderade löner, under de lagstadgade minimilönerna, vilket innebär att de tvingas leva under eländiga förhållanden. Kombinationen av klass – och kastförtryck håller daliterna kvar i fattigdom.
– Skillnaden mellan Indien och västerlandet är att i västerlandet diskrimineras människor på grund av sin klass, medan det i Indien är ett kombinerat klass- och kastförtryck.
– Och betänk att de indiska dalitkvinnorna förtrycks trefaldigt. Föreställ dig en dalitkvinna som också är jordlös lantarbetare. Hon är underordnad på grund av sin kast i det hinduiska samhället, på grund av sin brist på egendom i klassamhället och på grund av sitt kön i det patriarkala samhället.
– Vad är egentligen hennes chanser att dra nytta av de konstitutionella rättigheterna om alla indiska medborgares lika rättigheter?
– På grund av denna trefaldiga köns-, kast- och klassdiskriminering kontrolleras kvinnans sexualitet och fertilitet. Att skymfa och våldta dalitkvinnan är olika sätt att för de högre kasterna att använda hennes kropp för att kontrollera alla oberörbara, såväl män som kvinnor.

I tidningen Tehelka skrev häromdagen Shoma Chaudhury: "Vad som behövs är regeringsinitiativ för ett blietz-krieg för ökad medvetenhet om könsroller på varenda nivå i det indiska samhället!"

2012-12-22

Lyssna på Konflikt om korruptionen


Lyssna på dagens Konflikt som bland annat handlar om arbetet med att ge alla indier personnummer, om vardagskorruptionen och om anti-korruptionsrörelsens eget parti, Aam admi (vanligt folk).


2012-12-19

Indien: personlig guide - nu är den här


Nu är det färdigtryckt och levererad: 3e upplagan av min guidebok Indien - personlig guide. 448 sidor med rykande aktuella tips om hur man reser i Indien. Beställ den från Bokus eller Adlibris.

2012-12-02

Konflikt i P1 om Indien

Igår handlade hela Konflikt i P1 om Indien. De var i Bombay och Rajasthan och gjorde reportage och spelade in i fredags från ett hustak i New Delhis moderna förstad Gurgaun. Här är deras programpresentation:


Om världens största demokrati, där den ekonomiska tillväxten nu snabbt bromsar in och många indier undrar varför Kina kan, men inte vi? Är demokratin problemet och en stark ledare vägen framåt? Hör Konflikt från Indien, med reportage från landsbygden i Rajasthan, från ett paralyserat parlament i New Delhi och från finans-meckat Mumbai där fattiga sover på gatan intill världens dyraste privata skyskrapa.

Lyssna på Konflikt på webben!

2012-11-18

Indisk högerextremist begravs idag



Hundratusentals angängare korkar idag igen Bombays
gator när politikern Bal Thackeray begravs.

Bombays karismatiska stjärnpolitiker, eller Tigern som hans anhängare kallar honom, var en av Indiens mest populistiska högerextremistpolitiker. Han har flera gånger sagt att han beundrar Hitler. Han har också sagt att Indien behöver en diktator som styr med järnhand.
Bal Thackeray grundade Shiv Sena, ett parti som tagit sitt namn efter kung Shivaji som på 1600-talet gjorde marathernas rike starkt. Partiet, som idag styrs av hans son, har framgångsrikt fört fram drömmen om en ny storhetstid för de marathitalande folken.
Med sina tefatsstora glasögon, traditionella vita långskjorta och halsband med träkulor såg han ut som en kommersiellt framgångsrik religiös guru.
Bombay ska inte vara den multietniska stad den är, missionerade han och krävde mer makt åt sin egen grupp – och mindre för alla andra.
Hans budskap var demagogiska och enkla: ned med västerländsk kultur, fler jobb åt jordens söner, ut med sydindierna, ut med nordindierna och ut med muslimerna. Han har åtalats, men aldrig straffats, för att ligga bakom pogromer på muslimer och stenkastning mot biografer som visar filmer där hinduer framställs i dålig dager.

Bal Thackeray tilltalade marather ur de flesta samhällsklasser från daglönare och sluminvånare till välmående butiksägare, som anser att den egna gruppen är förbisedd och att det gullas för mycket med muslimerna.
I Bombay är Shiv Sena sedan 20 år tillbaka största partiet i den styrande koalitionen, men man styr inte längre i delstaten Maharashtra, marathernas en gång så stolta rike. Och i parlamentsvalen går det sämre och sämre.
Landets snabba ekonomiska tillväxt har varit ett starkt motargument mot hetsretoriken: i takt med att fler får jobb och råd att konsumera och sätta sina barn i bra skolor lockas allt färre av hans krav på att minoriteterna ska kastas ut. 

2012-11-12

Res med Per J Andersson till Indien



Unik rundresa till kontrasternas Indien med Calcutta, Mumbai och delstaten Odisha.

Nu har du möjlighet att följa med författaren och indienkännaren Per J Andersson på en ovanlig resa till Indien. Efter 30 års resande i landet och 6 böcker om Indien plockar Per fram sina personliga kontakter och visar oss sina guldkorn.

Resan tar sin början i den sjudande storstaden Calcutta där vi prickar in den populära ljusfestivalen Diwali, indiernas motsvarighet till vårt nyårsfirande. Nationalpoeten Tagores hem, Kali-templet, Moder Teresas verksamhet och den livliga blomstermarknaden är några av de sevärdheter vi besöker.

Vi fortsätter till bad- och pilgrimsorten Puri i delstaten Odisha där vi får tid för sol och bad. Här besöker vi också det tusen år gamla soltemplet Konark. Vi gör dessutom en utflykt till delstatshuvudstaden Bhubaneshwar med sina antika jainistiska grottor och tusen år gamla hinduiska tempel.

En av höjdpunkterna på resan blir när vi kommer till byn Athmallik som ligger i djungeln vid den stora floden Mahanadi. Här bor vi i ett byhus som tillhör PK Mahanandia. PK cyklade hela vägen från Indien till Sverige på 70-talet för att återförenas med sin kärlek, Lotta från Borås – en kärlekssaga som båda våra reseledare är inblandade i: Per har skrivit en bok om den fantastiska resan och Lotta är den Lotta som PK cyklade till för att gifta sig med.

Vi tar del av bylivet och besöker en skola för etniska minoriteter, paddlar kanot, gör vandringar i skogen och besöker en närliggande ekoby. Vår kock förser oss med vällagad mat från det indiska köket.

Vi avslutar vår resa i Mumbai, Indiens största stad. Kontrasterna blir extra tydliga när vi på samma dag besöker slummen och följer den extravaganta överklassens historia på en Heritage Tour på anrika lyxhotellet Taj Mahal. En av dagarna träffar vi en journalist för att prata om livet i megastaden, en annan dag besöker vi en av stadens många filmstudios – i Mumbai finns ju Bollywood, världens största filmindustri.


NÄR: 2–14 november 2013

PRIS: 29 900 kr, del i dubbelrum. Tillägg enkelrum: 2 700 kr (7 dagar, under vistelsen i byn Athmallik sover vi flera i samma rum).

ANTAL DELTAGARE: 10–18 personer.

Reslängd: 13 dagar.

Flyg från Skandinavien till Calcutta och hem från Mumbai.

Resan leds av Vagabondredaktören, författaren och indienkännaren Per J Andersson och Lotta Mahanandia von Schedvin.

Vi bor i dubbelrum på hotell, frukost ingår.

Helpension två dagar samt välkomst- och avskedsmiddag.

Visum, karta och boken New Delhi–Borås (om PK och Lotta) ingår i resan.

Mycket innehållsrikt och mångsidigt program med flera intressanta studiebesök.

Resan avslutas i Mumbai men kan förlängas med sol och bad i Goa – bokas i så fall vid anmälan.

Leta i Indien Online