2007-09-21

Vill du bli en robot lille vän?

Miljoner indiska IT-tekniker får globala företag som Intel och Microsoft att lägga sina forsknings- och utvecklingsavdelningar i Indien. De sju tekniska elitskolorna – Indian Institutes of Technology – utexaminerar elever som är hett villebråd över hela världen.

Alla indiska föräldrars dröm är deras barn ska bli antagna hit och förvandlas till ordenliga och penninginbringande teknologer.

Men den indiska vurmen för ingenjörer håller på att skapa en nation av tekniskt kompetenta men själsligt förkrympta medborgare, menar den amerikanska juridik- och filosofiprofessorn Martha Nussbaum.

I den indiska tidskriften Outlook skriver hon att fler humanister – ”… som kan föreställa sig den andres smärta” – är det bästa försvaret mot intoleransens och hatets propaganda, som i Bombay 1992–93 och i delstaten Gujarat 2002 ledde till besinningslöst dödande av muslimer.

Hotet mot den indiska demokratin: för många teknologer och för få filosofer, sociologer och litteraturvetare.

Indien med sin långa kulturtradition och vitala demokrati är i fara om inte teknikskolorna matchas med humanistiskt tänkande grundskolor och universitet. Indiens själ är så stor att den är omöjlig att döda, skriver Martha Nussbaum, men den hotar att krympa om det inte blir en renässans för den flertusenåriga traditionen av indisk humanism.

Publicerad i DN 9 september

5 kommentarer:

Anonym sa...

Med någorlunda inblick i modern indisk historia så kan man väl dra slutsatsen att besinningslöst mördande och oförmåga att sätta sig in i andra människors lidande lika förekommande under det mer humanistiska Indiens tid 1947-91 som idag. "When a big tree falls, the earth is bound to shake" som Rajiv sa angående progromerna i Dehli på 80-talet. Jag skulle vilja påstå att Martha Nussbaum snackar ofantligt mycket skit.

Anonym sa...

Nu tror jag inte Nussbaum menar att allt detta började 1991. Det är givetvis subtilare än så och har rötterna mycket längre tillbaka. Men en regerings utbildningspolitik kan ju elda på ett tänkande där teknokratiskt tänkande går före humanistiskt.

Anonym sa...

Hej
Kul att läsa, kul också att du sitter o skriver på bar..m,,kanske skulle ta efter,,,träffade Johan T på medis bibkiotek, med datorn,,undrar om han laddar upp också?
ska försöka komma på releae,,,
bästa hälsningar
micke b

Anonym sa...

Ingen aning om vilket år Martha Nussbaum menade, men före 1991 på den tiden Indien inte förknippade sig själva med ingenjörer och högtillväxt så brukade mycket vältaliga indiska intellektuella som Prawful Bidwai tala om Indien som världens mest spirituella land, samt "hindu rate of growth". Så jag väl påstå att det där var något av det tramsigaste jag har läst, väl värt en plats på DN eller Aftonbladets kultursidor.

Per J Andersson sa...

Jo, men samtidigt som Indien har varit och är ett mycket spirituellt land är det ingenjörsdrömmen som regerar medelklassen. Och det ena utesluter inte det andra? I grunden handlar det väl om att tänka kritiskt och, som Nussbaum skriver, kunna föreställa sig den andres smärta. Indien är väl egentligen ett utmärkt exempel på ett land där olika religioner och folkgrupper är väldigt bra på att samsas, där medmänskligheten ofta är stor, men fundamentalism parat med brist på humanistiskt tänkande är en av flera tendenser, en tendens som kan orsaka mycket elände. Muslimer och hinduer lever sida vid sida i exempelvis Bombays slum, men när ledare hetsar mot den andra gruppen skapas motsättningar, på många sätt egentligen är hjärnspöken, dödliga hjärnspöken.

Leta i Indien Online