2009-10-16

Hur man kuvar ett barn


En av Indien Online-bloggens läsare tipsar om denna film, Taare Zameen Para (Varje barn är speciellt).

Filmen är visserligen allt för lång, skriver hon, men budskapet är enormt. "Det var mycket tårar som kom. Filmen handlar om en liten kille som är glad och älskar livet, men möts i skolan av krav och plågoandar."

Pojken i filmen skickas till internat och blir där knäckt - tills en lärare hittar honom och uppmuntrar det han är bra på.

Filmen är underbar, anser tipsaren, eftersom den berättar hur det är att ha svårigheter i skolan: "Dyslexi får ett ansikte på ett mycket bra sett."

Jag tror att filmen är ett lackmuspapper i tiden: Indien nu får den debatt och så småningom de förändringar som kom till Sverige på 1970-talet med nya pedagogiska metoder i skolan.

Kanske har vi något att lära ut: skicka ett plan fullt med svenska pedagoger som, trots att de dissats av minister Björklund, får hugga i med förändringsarbetet i de offentliga indiska skolorna. Fast det kanske blir en kolonial problematik kring det hela om vi föreslog den pedagogiska hjälpen som bistånd.

Många av de privata indiska skolorna behöver däremot ingen hjälp: de ligger ofta före Sverige i pedagogisk utveckling.

6 kommentarer:

Eva Droetto sa...

Aamir Khan som spelade huvudrollen i Laagan regisserade den här filmen.
Han skulle verkligen platsat i omröstningen av Indiens bästa skådis.
Han är en av dom tre Khans i indisk film:
Aamir Khan
Shahruk Khan
Salman Khan

Per J Andersson sa...

Är ingen bollywoodkonnässör och måste medg att Aamir gått mig förbi...

Anthromodernity sa...

Hej Per och "Tipsaren", som antropolog vill jag kommentera tipsarens statement "filmen är visserligen allt för lång". För lång för oss stressade västerlännimngar som är vana vid filmer som är 1,5 timme måhända. Det är vad vi västerlänningar definerar som "film". Bollywood däremot är oftast uppåt 3 timmar. Det är en defenitionen"film" i Indien. Dessutom så fyller dessa långa filmer en funktion för många av Indiens mindre välbeställda människor. Biobesöket ger dessa människor en upplevelse i form av en helkväll i biografen- en flykt från en tuff verklighet. Så om vi frågar en några av alla Indiens bio-besökare så är filmen inte för lång. En film är så lång i Indien.

Anthromodernity sa...

För övrigt så håller jag med om att Teere Zameen par är en otroligt bra film, den blev utsedd till bästa film enligt filmfare awards (indiens "oscarsgala"). Mycket sevärd och det är en film som berör.

Baloo sa...

Såg den i kväll. Kan bara stryka under vad andra redan skrivit. Inte ett öga torrt...

Baloo sa...

La ni förresten märke till Tanay Chheda som har rollen som killen med kryckorna? Det är han som spelar (mellanstore) Jamal i Slumdog Millionaire.

Leta i Indien Online