2007-05-30

Färre födda barn, ändå ökar befolkningen


Medan Kinas befolkningsökning planat ut tack vare sin policy att bara acceptera ett barn per familj stiger Indiens befolkning desto snabbare. 1950 fanns det 357 miljoner indier, i dag 1,1 miljard. 2030 beräknas indierna vara 1,6 miljarder och därmed fler än kineserna.

Under premiärminister Indira Gandhis undantagstillstånd 1975–77 introducerades en premie till dem som steriliserade sig. Men kampanjen fick kritik för att lokala tjänstemän i försök att uppfylla steriliseringsmålen gick för hårt fram och tvingade folk, som ibland var ovetande om vad det var för operation de genomgått. Därefter har politiska utspel om familjeplanering ofta bemötts med skepsis hos väljarna, som förknippar åtgärderna med auktoritära och odemokratiska metoder.

Trots denna historiska skepsis mot storskaliga familjeplaneringsprojekt ökar användningen av preventivmedel – framför allt bland kvinnor. Det är huvudförklaringen till att indiska kvinnor föder färre barn i dag än för 15 år sedan: från 3,4 barn per kvinna 1992 till 2,7 barn per kvinna 2006, enligt National Family Health Survey.

I städerna är tvåbarnsfamiljen redan norm, på landet är den på god väg att bli det. Utvecklingen skulle gå snabbare om det inte vore för att pojkar värderas så mycket högre än flickor. Flickor kostar att gifta bort och anses dessutom inte kunna dra in lika mycket i inkomst till familjen som pojkar. Därför genomförs det internationellt sett många illegala aborter av flickfoster samtidigt som flickebarn får sämre behandling än pojkar, vilket lett till att det i Indien bara går 933 kvinnor per 1|000 män (det naturliga i ett samhälle är att det finns fler kvinnor än män). Å andra sidan väljer familjer som till exempel har två fickor att fortsätta föda barn tills de får en pojke, vilket skyndar på befolkningsökningen.

Men trenden är positiv. I takt med ljusare utsikter för kvinnor på arbetsmarknaden säger allt fler familjer, enligt National Family Health Survey, att de nöjer sig med två barn även om båda är flickor. Det visar att förklaringen till indiernas nedvärdering av flickebarn i huvudsak är ekonomisk. Attityderna förändras i takt med ökade utsikter om att döttrarna kan bli lika lönsamma som sönerna.

Att befolkningen fortsätter att öka så snabbt beror också på positiva förändringar som att barnadödligheten sjunkit med 30 procent sedan 1992 och att medellivslängden ökar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

You have made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.
Here is my website ... scams make money online scams

Anonym sa...

I used to be suggested this website through my cousin.
I am no longer certain whether or not this publish is written via him
as nobody else recognize such unique about my trouble. You are incredible!
Thanks!
Also visit my web blog ; http://nightchallenge.cxo-advisor.co.za/content/real-world-plans-supplements

Anonym sa...

Very good article. I'm dealing with a few of these issues as well..
Also visit my web-site ... discount car insurance

Anonym sa...

It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your
RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and
will share this website with my Facebook group. Chat soon!


Check out my weblog ... pointclick windows comparison Shopping method

Anonym sa...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I'll
be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!


Also visit my web site: stop smoking methods

NOVELTY sa...

LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
WhatsApp/ Telegram: +447915601531
Telefon: +447915601531

Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

Wlliams sa...

Letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

Leta i Indien Online