2007-05-17

Inte så indiskt

Maten du äter på en indisk restaurang i Sverige är inte indisk. För det första lagas maten på nio av tio indiska krogar i Sverige av bangladeshier. För det andra är många av rätterna utvecklingar av en matkultur som de muslimska mogulerna hade med sig när de invaderade Nordindien på 1500-talet. För det tredje är några av rätterna uppfunna i Storbritannien på 1960-talet.

Ta till exempel paradrätten chicken tikka masala (kycklingfilébitar grillade på spett och serverade i en röd gräddig sås). Tikka står för röd färg och masala för kryddblandning. Namnkombinationen och såsen är en uppfinning av sydasiatiska kockar på indiska krogar i Storbritannien i ett försök att skapa något som ser exotiskt ut men ändå inte är för starkt. Rätten har därefter spritt sig till indiska krogar över hela västvärlden och även exporterats tillbaka till moderlandet.

Visst kan man ändå kalla den indiska restaurangmaten i Sverige för indisk. Trots sitt historiska arv från Nordindiens muslimska erövrare utvecklats har den ju ändå sina rötter på den indiska kontinenten och all matkultur är i grunden en blandning av influenser från vitt skilda håll. Visst kan det upplevas som reaktionärt att söka efter nationellt genuina kulturyttringar: vad är föresten ”indiskt” och vad betyder ”genuint”?

Men är det den vanligast förekommande maten som äts i runt om Indien du är ute efter är ett besök på en indisk krog i Sverige ingen bra plats att börja den kulinariska resan på. Då får du åka till London eller New York, där maten inte bara kommer från mogulköket och där kockarna är indiska – eller helt enkelt bege dig till Indien.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det stämmer inte; många indiska restauranger drivs av bangladeshier, eftersom de är duktiga i företagande och kunniga att servera indiska mat. Många indiska restauranger i Stockholm lagar olika och goda maträtter

/Jamal, Indian Inn

Leta i Indien Online