2011-04-08

Om de indiska tågen är fullsatta


Här på Indien Online och i Vagabond har jag tipsat om indiska resesajten Cleartrip där man kan boka samtliga indiska flygbolag, inklusive lågprisflyg, hotell och indiska tåg.

Inte minst ett lättanvänt och strulfritt alternativ till Indian Railways hopplösa bokningssajt. Har själv bokat indiska tåg på Cleartrip, det tar två minuter. Wow! Jämför det med att stå i kö på en järnvägsstation.

Men från Sami på svenska Indienspecialiserade resebyrån Indcen har jag fått höra att Cleartrip har en nackdel. Där kommer man inte åt den särskilda kvoten med biljetter reserverade för utländska turister, som ofta är räddningen när tågen för övrigt är fullbokade.

Fullbokade tåg är vanligt, framför allt från Bombay och söderut mot Kerala och Goa - och särskilt vid indiska skollov, som jul- och nyår.

Därför kompletterar jag nu mitt råd. Är tåget fullsatt enligt Cleartrip, kontakta Indcen som mot en smärre avgift fixar biljetter åt dig från turistkvoten.

4 kommentarer:

Henrik sa...

Turistkvoten kommer man inte åt, men väl Tatkalkvoten - en extra laddning biljetter som släpps kl. 8 (indisk tid) två dagar före avgång. Lite dyrare än vanliga biljetter, men sannolikt mycket billigare än allt som säljs via Indcen.

Petter sa...

Jag har för mig att för att hitta taktal-biljetterna på Indian Railways så var man tvungen att söka på slutstationen, inte sin destination. Därav så kan det bli dyrare om du bara ska en kortare sträcka men ska du hela vägen som kom vi iaf undan billigare när vi åkte runt för 2 år sen. Fördelen med att de var så svåra att hitta var att de nästan alltid fanns lediga.

henrik sa...

Mycket möjligt! Men nu är de i alla fall mycket enkla att köpa både på cleatrip och indian railways egen hemsida, oavsett destination. Enda problemet är att de ofta tar slut fort till populära tåg, så det gäller att ha koll på klockan!

Matsism sa...

Tatkal-kvoten släpps klockan åtta två dagar innan tåget avgår från sin första station. På vissa sträckor tar de slut på mindre än 10 minuter. Ställ klockan och var på hugget klockan 08:00 om du vill ha Tatkal-kvot-biljetter.

Leta i Indien Online