2013-08-22

Naturfolk vann strid om "Avatarbergen"Striden fortsätter mellan det stora gruvföretaget och naturfolken om rätten att exploatera de heliga bergen i Orissa.
Senaste nytt är att naturfolken, dongria kondh, vunnit en delseger. Konflikten som såväl medier som lokala aktivister jämfört med den kamp som utkämpades mellan det blå na’vi-folket och människor i Hollywoodfilmen Avatar.
Nyligen hölls en folkomröstning bland 8 000 dongria kondh-folk som bor runt Nyamgiri Hills i södra Orissa. Valresultatet var entydigt: stoppa utvinningsplanerna.
Folkomröstning, den första av sitt slag i Indien, tillkom på initiativ av högsta domstolen i New Delhi för att komma till rätta med den tio år gamla konflikten.
Dongria kondh anser att kullarna är heliga och inte får exploateras, eftersom deras överlevnad är beroende av att naturen behålls intakt.
Gruvföretaget, Vedanta Resources anser å sin sida att kullarna är lönsamma och måste exploateras på bauxiten som finns i deras innandöme.
Folkomröstningen var möjlig att genomföra sedan domstolen tolkat de rättigheter som stam- och skogsfolken har enligt Forest Rights Act från 2006, som säger att religiösa och kulturella värden måste skyddas.
– Folkomröstningen var ett positivt initiativ i enlighet med FN:s principer. Indien är en demokrati och vi kräver att liknande folkomröstningar ska hållas också på andra håll i landet där ny gruvdrift planeras, säger Ravi Rebbapragada, generalsekreterare för Mines, Minerals and People, en allians av enskilda, institutioner och organisationer som kämpat mot utvinningsplanerna.
2010 vädjade dongria kondh genom organisationen Survivor International till Avatar-regissören James Cameron om hans stöd för deras sak, eftersom de menade att konflikten om kullarna är så lik den som na’vi-folket i filmen utkämpade.
Det blå na’vi–folket på planeten Pandora förlorade.
Dongria kondh i Orissa vann – åtminstone en delseger.
Fortsättning följer.

Läs mer: Dongria kondhs vädjan till James Cameron. Min senaste bok, dokumentärromanen New Delhi-Borås utspelar sig till stor del i djungelområden i Orissa, eftersom huvudpersonen är uppväxt där (hans mamma kommer från stamfolksgruppen kutya kondh) – läs mer om boken här

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online