2011-03-16

Grilla tandoori som i Old Delhi


Att grilla tandoori som i Indien kräver traditionell tandooriugn: en stor oval lerkruka med glödande kolbädd på botten. Som substitut duger vanlig utegrill fint. Skippa filéer och grillar istället kyckling med skin och ben, då blir resultatet smakrikare och saftigare. Rätten uppfanns på 1920-talet av kockar på restaurang Moti Mahal i Peshawar (nuvarande Pakistan) som testade att grilla kycklingarna i böndernas traditionella brödugnar. Krogen finns nu i Old Delhi med massor av franscising-filialer runt om i Delhi.

Råvara: 1 hel kyckling (ca 1 kg) med ben och skinn delad i 5-6 delar.

Alternativ: Laxfilé, kubikcentimeterstora bitar av vit salladssost (liknar indisk panirost) och/eller rejäla bitar lök, zucchini och paprika.

Marinad: Blanda 3 dl naturell yoghurt med färdigköpt tandooripasta eller tandooripulver. Gnid in yoghurtmarinaden i kycklingbitarna. Låt kycklingen marinera i kylskåpet länge, helst ett dygn. Du kan också göra kryddblandningen själv (se Tandoorimarinad).

Tillbehör: Tunt skivad rödlök, limeklyftor att pressa över löken, fint strimlad vitkål och paprika och nanbröd (baka, köp färdiga nan i butiken eller som substitut mexikanska vetetortillas).

Sås:
Grön mintchutney att doppa den nygrillade kycklingen i. Enkel att göra (se Myntasås).

Dricka till:
Sweet lime soda (1 pressad lime, 1 tsk socker och kolsyrat vatten) passar utmärkt. Eller ljust indiskt öl: på Systembolagshyllan finns Cobra (nr 1623, 13,90 kr), medan Kingfisher, Chakra och Taj Mahal kan förbeställas.

TANDOORIMARINAD
3 dl naturell yoghurt
½ pressad lime
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver (eller två små finhackade röda chilis)
2 krm mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 krm mald ingefära
2 krm mald kardemumma
2 krm mald kanel
ev 4 droppar röd karamellfärg

MYNTASÅS

2 dl mat/meze/grekisk yoghurt (10 proc fett)
2 dl myntablad
1 hackad vitlöksklyfta
3 cm skalad och hackad ingefärsrot
1 liten grön chili
½ dl pressad citron.

Blanda allt kallt, kör i matberedare eller med stavmixer. Klar.

Vintergrilla
Grillspett i elektrisk ugn ser trist ut och smakar mindre. Har du inget alternativ finns knep: trolla fram smaken av träkolsgrillat genom att dutta matolja på en träkolsbrikett och lägga in den i ugnen. Röken som bildas därinne ger köttet smak av träkolsgrillat.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online