2011-03-17

Ingen dödade Jessica - ändå är hon död


Två uppmärksammade fall där medias granskning - och allmänhetens aktivism - ändrat domslut som från början var resultatet av det korrumperade svågerväldet: morden på Jessica Lal och Priyadarshini Mattoo.

• Den unga juridikstudenten Priyadarshini Mattoo våldtogs och mördades 1996 av Santosh Kumar Singh, son till en polischef. Han frikändes, trots att domstolen ansåg att han förmodligen var skyldig till brottet.
Ännu ett exempel på att det finns två rättsbegrepp i Indien, menade medborgarrättsrörelsen: ett för fattiga och maktlösa och ett för rika och inflytelserika, som startade en kampanj för att få rättsväsendet att ta nya tag. Media hängde på. Det lyckades.
Några månader senare dömdes Santosh Kumar Singh till döden.

• Trots flera vittnen frikändes Manu Sharma för mord på Jessica Lal. Manu är son till en hög Kongresspartipolitiker, Jessica kom från en familj utan inflytande i maktens korridorer. Det luktade rättsröta, vilket tände gnistan.
Efter en massiv mediekampanj av tevebolaget NDTV och tidskriften Tehelka och en demonstration i New Delhi togs fallet upp igen och några månader senare dömdes Manu Sharma till livstid.

Jessica Lal-fallet har nu dessutom förvandlats till mycket bra film, No one killed Jessica, med stark nutidskänsla och tydlig vrede över korruption och svågervälde. Dessutom bjuder filmen på kanonlåten "Dilli, Dilli" - som handlar om megastaden Delhi.


Filmens sajt.

Ledmotivet "Dilli, Dilli" från No one killed Jessica:

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online