2008-06-03

Hindunationalister styr Indiens modernaste stad


För första gången någonsin har hindunationalisitiska Bharatiya Janata Party (BJP) kommit till makten i en delstat i Sydindien.

I delstatsvalen i Karnataka - där IT-meckat Bangalore är huvudstad - vann BJP nyligen 110 av de 224 platserna i delstatsparlamentet, vilket innebär att man är tre platser från egen majoritet (BJP är beroende av andra partier för att få igenom sina beslut).

Trots det har de bildat delstatsregering. Hindunationalister i Bangalore! Det känns paradoxalt. Ett parti som spelar på religiös identitet tar makten i staden som mest är känd för IT, ekonomiska framsteg, blandning av religioner, folkgrupper och språk, en sekulär kultur och raserande av gamla hierarkier.

Jag tror inte på Samuel Huntingtons tes om en kamp mellan civilisationerna, men här skulle möjligtvis en av hans teser stämma: den att modernisering leder till att traditionen och den religiösa fundamentalismen slår tillbaka. Logiken är att allt för snabb förändring leder till ett extistensiellt vakuum som traditionella krafter kan utnyttja.

En rejäl backlash för det moderna om man så vill, även om BJP också säger sig tro på de marknadsliberala reformer som inleddes 1991. Marknadsliberalism och intolerans är dock en skrämmande kombination.

1998-2004 styrde BJP hela Indien, men förlorade för fyra år sedan valet till mer sekularärt profilerade kongresspartiet.

Nästa år är det nationella val. Jag hoppas innerligt att kongresspartiet inte sjabblar bort valrörelsen med korruptionsskandaler.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lite banalt att kalla BJP for hindunationalister. Att du inte vill att de ska vinna ar en sak, men att avfarda ett helt parti med en sadan bred bas som ett religiost nationalistiskt parti ar ganska oarligt. RSS ar en helt fristaende organisation, som ibland ger BJP sitt stod och ibland inte, nu fortiden inte, eftersom RSS ar en hindu socialistisk swadesi foresprakande organisation och BJP numera ar mer marknadsliberala an hinduer. Utan BJP sa hade moderninseringen formodlingen aldrig blivit av, det var egentligen da Indien fick ett flerpartisystem i verkligheten och inte bara i teorin.

For egen del tycker jag den enskilt viktigaste fragan ar att kommunisterna far sa lite inflytande som mojligt.

Leta i Indien Online