2009-06-15

Fina priser till Jodhaa Akbar


Filmen Jodhaa Akbar vann flera priser på International Indian Film Academy i Macau.

Det historiska dramat om äktenskapet mellan den hinduiska prinessessan från Rajastahn och den toleranta muslimske mogulhärskaren Akbar vann juryns gillande.

Jodhaa Akbar vann priset för bästa film, bästa skådespelare (Hrithik Roshan) och bästa regi (Ashutosh Gowariker), därtill för bästa sångtexter, bästa musikregi (Slumdog-musikkompositören A R Rahman) och bästa manliga playback singer.

Jag är sval inför det mesta som produceras i Bollywood, men gillade verkligen Jodhaa Akbar. Det är inte bara intressant för att den skildrar en spännande period i mogulriket då religiöst tolerans triumferade över intoleransen, ett faktum som dagens hindunationalister brukar blunda för, utan också för Hrithik Roshans lysande gestaltning av mogulhärskaren, som är långt från vanliga Bollywoodschabloner.

Filmen har tidigare vunnit priser på Sao Paulo International Film Festival och Film Festival of Muslim Cinema Golden Minbar i Kazan i Ryssland.

Har tidgare bland annat skrivit om politiska kontroverser kring filmen.

Fotont: Svenska wepshopen Indiskafilmer.se har tyvärr upphört. Lågt intresse för Bollywood i Sverige. Det säger nog en hel del om de indiska filmernas inkompatibilitet med svensk smak, tror jag.

3 kommentarer:

Magdalena sa...

Hej Per,

Jag är en av de (få?) svenskar som verkligen brinner för indisk film. Jag hoppas verkligen att fler här i landet får upp ögonen för det, så att det på sikt blir mer lättillgängligt även här på hemmaplan.

Jag tror inte det svala intresset för indiska filmer i Sverige nödvändigtvis har att göra med tycke och smak, utan lutar mer åt hur lite det syns och hörs om det i media, hur svårt det är att hitta svensktextade indiska filmer osv.

De priser indiskafilmer.se hade kunde tyvärr inte på långa vägar konkurrera med andra, utländska webbshoppar. Visst hade det varit trevligt att kunna stötta deras fantastiska initiativ, men inte till vilket pris som helst...

Tack för att du fortsätter skriva om indisk film, alltid lika roligt att läsa!

Per J Andersson sa...

Du kan nog ha rätt. Men det faktum att indiska filmer är så grälla och att överdrivet skådespeleri à la stumfilm spelar nog också in. Kul att brinner för indisk film, Sverige behöver kulturambassadörer som du!

tantrikblog sa...

Jodhaa Akbar är verkligen en härlig film - framför allt miljöerna, kläderna och musiken.

DevDas var den film som fick mig att upptäcka Bollywoodfilm som något som faktiskt kund eerbjuda en njutbar upplevelse. Sen dess har jag införskaffat en liten samling filmer (kanske 15-20 DVD:er) från Indien.

DevDas köpte jag för övrigt i en butik i Pallika Bazaar (OBS! Inte piratkopia! Tänk va...)

Men kolla gärna in http://www.bollywood.no/

I Oslo bor det ca 60.000 pakistanier, har jag för mig, så där kan man hitta en hel del orientaliskt kul, bl.a. denna butik Bollywood.no, som säljer både film och musik.

Där finns också Mithas Sweethouse, där man kan köpa indiska sötsaker - laddhu, barfi, jellebi, gulabjamun och allt möjligt. Finns inte i Stockholm...

Och kryddorna. Oj, oj, oj. Det finns t.o.m. ett kryddmärke som heter Hindu, av samma typ som vilken Kockens eller Santa Maria som helst, med både norska och orientaliska kryddor i vanliga glaskryddburkar.

Leta i Indien Online