2010-09-24

Kritik mot Samväldesspelen i Delhi


Om mindre än två veckor börjar ett av världens största sportevenemang, Samväldesspelen, med deltagare från över 70 länder med koppling till det gamla brittiska imperiet, berättar Nils Horner i Dagens Eko.

Spelen hålls vart fjärde år, i år är arrangören indiska huvudstaden New Delhi. Men de indiska arrangörerna får nu frän kritik, från bland annat inhemska medier, för att inte ha gjort klart arenor och bostäder i tid.

Arbetet med att göra klart utanför arenor och i idrottarnas bostäder fortsätter till och med efter att deltagare börjat anlända. Förseningarna och oro över hygien och säkerhet har fått flera toppidrottare, från bland annat England och Australien, att hoppa av.

Spelen har kostat uppemot 50 miljarder kronor, om man räknar in infrastruktur, som en ny flygplats i New Delhi och utbyggnad av tunnelbanan. Kritiker säger att pengarna borde ha använts för att hjälpa de fattiga. Men experter ger beröm åt kvalitén på flera av de nya arenorna.

Visst vore det bättre med 50 miljarder investerade på rätt sätt i fattigdomsbekämpning.

Men alternativet är snarare: 50 miljarder i dåliga statliga program - där en del försvinner i korruption och en del aldrig når fram av andra skäl.

Därför tror jag ändå att pengarna som satsas på en stor internationell tävling kan leda till positiva bieffekter. Aten och Barcelona hade många kritiker inför och under OS-spelen där, men efteråt är många glada för fler gågator, bättre tunnelbana och därmed en miljövänligare och renare stad.

Samväldesspelen kan bli en katalysator för en positiv långsiktig bra ekonomisk utveckling i indiska huvudstaden - som även gynnar de fattiga.

Medan du väntar på att spelen ska dra igång kan du lyssna på officiella tävlingssången skriven av oscarsvinnande indiske kompositören A R Rahman (Slumdog Millionaire):Lyssna på Nils Horners inslag i Ekot.

1 kommentar:

Eva Droetto sa...

Komplimanger för den nya fina hemsidan!

Leta i Indien Online