2011-02-11

Tunnelbanan jämnar ut klasskillnader


Nu kan man åka tunnelbana till de flesta ställen i Delhi. Från centrum till de flesta förorter i södra Delhi och till västra, östrae, gamla och norra Delhi; från Gurgaun i söder till Jahangirpuri i norr. Och om några veckor öppnar dessutom snabbtunnelbanan från New Delhis järnvägsstation till flygplatsen.

Tunnelbanan är en klassöverskridare.

Delhi var av tradition en hierarkisk och skiktad stad.

En stad med outbildad fet medel- och överklass utan stil och en enorm stab av idealistiska politker med bra idéer, varav en del tyvärr var väldigt korrumperade.

Under dem fanns en enorm stab av lydig underklass som tjänade, svansade och skrapade med foten.

Men det är lite annorlunda idag. Idag är Delhi en stad som, precis som Bombay, lockar allt och alla från hela Indien. Idag har de rika stil. Och ekonomin kokar av överhettning. Fattiga blir lite mindre fattiga och halvrika gör sig rika, medan rika blir superrika.

Förr åkte de rika bil, mellanskikten autoriksha, de halvfattiga cyklade och åkte buss medan de riktigt fattiga gick.

Idag samsas praktiskt alla dessa grupper i tunnelbanan. Bredvid affärsmannen i kostym en krum farbror med sjal virad runt huvudet och ett enormt bylte med kläder som han ska sälja i ett gathörn. Bredvid ungdomar i jeans i tajta t-shirts som lyssnar på musik i sina smartphones, skolbarn i uniform, daglönare från väg- och husbyggen och välnärda husmödrar i traditionella sarier.

Där sitter och står de, skuldra mot skuldra.

Delhis tunnelbana har fört samman alla, eftersom den slår den snabbaste bil i effektivitet. Alla vill åka tunnelbana. På spåren högt ovan marken och djupt under jorden finns ju inga trafikstockningar.

Jag är övertygad om att tunnelbanan de närmaste åren kommer att förändra de sociala strukturerna i Delhi.

Det blir ingen revolution förstås.

De rika förblir nog ganska rika medan de andra strävar för att ta sig upp.

Men någonting är på gång - det känns i luften och märks när man pratar med folk.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online