2011-12-30

Alla korruptionsmonster måste döIndiens kontroversiella antikorruptionslag fick inte godkänt av det indiska överhuset, vilket innebär ett hårt slag för premiärminister Manmohan Singh, rapporterar indiska tidningar. Debatten var megalång (14 timmar) och kaotisk.

Den nya lagen skulle göra att politiker och högre tjänstemän kan prövas för korruptionsbrott, men har kritiserats för att vara för svag av den kände antikorruptionsaktivisten Anna Hazare, som bland annat hungerstrejkat i protest.

En konstruktiv process pågår ändå. Att korruptionen - och hur man bekämpar den - blivit största trätoämnet på högsta politiska nivå är ingenting annat än ett stort steg framåt. Tidigare rådde mestadels tystnad bland Indiens elitpolitiker kring korruptionen.

Anna Hazares omhuldade Right to Information Act, offentlighetsprincipen som ger indier insyn i myndigheternas arbete, har varit ett viktigt vapen i kampen mot korruptionen.

Det pågående bråket är är en kamp mellan de radikalaste och de något mindre radikala i den här frågan. Mindre väsentliga bråk kan man ha.

Läs också min tidigare text om kampen mot korruptionen.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online