2012-12-31

Diabetes och fetma ökar i Indien


P1-programmet Kropp och själ har varit i Indien och gjort reportage om välfärdssjukdomarna som blir allt vanligare i den växande medelklassen.

Så här presenterar redaktionen programserien:


”Att ta med barnen till Mac Donalds är ett sätt att visa att man kommit upp sig i samhället och har anammat en västerländsk modern livsstil”, säger skribenten Lakshmi Chaudhry, som är en av personerna vi möter i Kropp & Själs utblick med två program om hälsoläget i Indien.

Landet har på ett par decennier utvecklats rekordsnabbt och det sätter sina spår i folkhälsan. Indier är genetiskt tre gånger mer känsliga för välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem jämfört med européer, vilket redan har skapat gigantiska hälsoproblem. Samtidigt lever en fjärdedel av befolkningen fortfarande i fattigdom. Kropp & Själ besöker IT-staden Bangalore med en befolkning lika stor som Sveriges och träffar läkare, forskare, hälsoupplysare och vanliga indier för att få en bild av den annalkande hälsokatastrofen som hotar, och vad som görs för att motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet."

2 kommentarer:

IndienSolidaritet sa...

"motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet."

Tycker du inte att detta reportage ger en snedvriden bild av läget i landet?

Så här skriver FNs World Food Programme:
http://www.wfp.org/countries/india

"Despite significant economic progress in the past decade, India is home to about 25 percent of the world's hungry poor. Although the country grows enough food for its people, pockets of hunger remain.
According to government figures, around 43 per cent of children under the age of five years are malnourished and more than half of all pregnancy women aged between 15 and 49 years suffer from anaemia.2

Per J Andersson sa...

Nej, P1-inslagen om välfärdssjukdomar ger ingen snedvriden bild av Indien. Ty om man inte är benhård maoist (eller papist, fascist eller islamist) har man förmågan att inse att det inte finns en sanning, utan oändligt många.

Leta i Indien Online