2008-10-07

Indien närmar sig väst ännu mer


Nu är det godkänt i sista instans. Kärnkraftsavtalet mellan USA och Indien.

I förra veckan godkännande amerikanska senaten med 86 röster mot 13 det historiska kärnkraftsavtalet som jämnar vägen för miljardinvesteringar och kommer att knyta Indien närmare väst.

Avtalet ger det energifattiga Indien tillgång till amerikansk kärnkraftsteknik och kärnbränsle. I gengäld ska Indien låta FN:s atomenergiorgan IAEA inspektera landets civila kärnanläggningar.

Avtalet öppnar en jättemarknad i Indien för amerikanska kraftföretag som General Electric och Westinghouse Electric. Det innebär också att Indien närmar sig till väst, en process som började då Indien skrotade självförsörjningspolitiken 1991 och startade en period av ekonomiska reformer.

Avtalet förväntas också stärka Indiens strategiska position och motverka Kinas tilltagande makt i regionen.

Kritikerna i väst hävdar att avtalet snarast undergräver försöken att stoppa kärnvapnen eftersom det låter Indien importera kärnkraftsbränsle och kärnteknik trots att landet har provsprängt egna kärnvapen och vägrat att skriva under det internationella ickespridningsfördraget (NPT).

Kritiker i Indien - främst företrädda av indiska kommunistpartiet CPI (M) - anser att avtalet ger USA får stort inflytande över indisk inrikespolitik.

- Nykolonialism, dundrade en talar på ett CPI (M)-möte i Thrissur i Kerala som jag var på i förra veckan.

Redan i förra veckan slöt Indien och Frankrike ett avtal om kärnkraftssamarbete.

Att avtalet med USA och Frankrike nu kan genomföras kan Indien tacka atomenergiorganet IAEA och de kärnbränsleproducerande ländernas organisation som tidigare i år gett grönt ljus tilll världens länder för kärnsamarbete med Indien.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online