Rapporter och kommentarer från det moderna och det traditionella Indien av Per J Andersson, författare, Indienresenär, nyhetsredaktör på Vagabond och 2010 utsedd till Årets Journalist.
2008-11-11
Bra finanssystem, usla bostäder och vägar
På grund av sin katastrofalt dåliga bostadssituation, evighetslånga bilköer, gropiga gator och extremt underdimensionerade kollektivtrafik hamnade Bombay ganska långt ner på listan enligt ett stort kontokortföretags index - som publicerades igår - över utvecklingsländernas bästa och sämsta städer för finanser och affärer.
När det handlade om kvaliteten i kärnan av verksamheten - det finansiella nätverket, handeln med aktier etc - hamnade dock Bombay i topp.
Vilket kanske förklarar paradoxen att Indien på en besökare ger ett så rangligt, rörigt och sönderfallande intryck, samtidigt som de företag som sysslar med teknisk forskning och utveckling och IT-, service och tillverkningsindustrin levererar saker av världsklass.
Vilket också bekräftar min visuella bild av hur det ser ut runt Bombaybörsens höghus på Dalal Street i Bombay Fort, Indiens finasiella centrum.
Inte långt från börshuset med den moderna plasmaskylten som visar aktiekurserna står två kor och betar blast, cyklar mjölkmannen med spenvarm mjölk i buckliga aluminiumkannor hängande från pakethållaren på sin cykel, sitter en pojke på trottoaren och kavlar chapatideg på en kartongskiva, som om de inte befann sig mitt i 16-miljonerstaden Bombay utan i en av Indiens tusentals fattiga byar.
Tittar man noga ser man också att det mellan järnstaketet och den slitna fasaden mittemot börsen hänger kläder, filtar och påsar med tandborstar, kammar och tvålar. Den nyanlända besökaren undrar förstås vem som äger dessa personliga tillhörigheter. Och varför de hänger på ett staket på Bombays börsgata?
Ägaren till tandborsten och filten som är inklämda mellan fasaden och staketet heter Anil Singh och jobbar på Dalal Street. Han distribuerar matlådor – små runda dosor av rostfritt stål – från hemmafruarna i förorten till deras män på kontoren i Indiens ekonomiska centrum.
Han tjänar pengar som försörjer både honom själv och hans föräldrar, syster, fru och barn i hembyn hundra mil norrut. Han är en ekonomisk motor som ser till att ett tiotal människor får mat för dagen. Frågar man honom hur han ser på sitt liv svarar han att det går bra för honom i Bombay. Men vad är det för liv han lever?
Han har ingenstans att bo och hans toalett är en öppen stinkande rännsten med utsikt över plasmaskärmens börskurser ...
Tillbaka till listningen av de bästa städerna för finansaffärer: Sammanlagt 65 städer i utvecklingsländer betygssattes. Bombay blev bäst i den indiska klassen med sin 19:e-placering, högt ovanför Delhi (28:e plats), Bangalore (38:e plats), Madras (39:e plats), Hyderabad (46:e plats), Calcutta (48:e plats) och Pune (52:a plats).
Vilken stad vann då denna tävling om att utses till utvecklingsekonomiernas bästa affärs- och finnansstad?
Jo, Shanghai. Och tvåa? Gissa! Peking förstås.
Ladda ner hela listan här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar