Rapporter och kommentarer från det moderna och det traditionella Indien av Per J Andersson, författare, Indienresenär, nyhetsredaktör på Vagabond och 2010 utsedd till Årets Journalist.
2010-06-23
Blågul Bollywoodbio
Alexander Olin har redan gjort succé med två Bollywoodbiografer i Malmö. Nu startar han en i Stockholm också.
Allt började med att Sveriges Television sommaren 2003 visade en väldigt lång långfilm. Den kom från Indien, hette Devdas och hade superstjärnorna Shah Rukh Khan och Aishwarya Rai i huvudrollerna.
En av tittarna var Alexander Ohlin.
– Idag minnas jag bara en scen med en ljuslåga. Och att jag gillade vad jag såg. Det var så många ny intryck. Jag minns bara känslan, säger han.
Några år senare startade Alexander ett eget företag som sålde mobiltelefoner. Företaget växte och till slut satt de tio personer i samma rum. Behovet av en ny lokal var akut. Alexander letade frenetiskt. Men han tyckte att den ena lokalen var fulare än den andra. En dag frågade han uppgivet en hyresvärd om han inte som omväxling hade något fint gammalt hus i jugendstil att hyra ut … kanske?
– Jo, svarade värden överraskande, jag har en gammal biograf i Limhamn.
Alexander tittade på den och föll pladask. Men, tänkte han, det vore synd att bara använda de vackra lokalerna till kontor. Han mindes hur han brukade leka biograf som barn och tänkte: här borde man visa film på kvällarna.
Så föddes Sveriges första renodlade Bollywoodbiograf. Premiären hölls 28 november 2008 i Centrum-biografen i Limhamn, som invigdes första gången 1916, men där det inte visats film på ett kvartssekel.
Idag är det film praktiskt taget varje kväll i veckan. Före varje föreställning spelar Alexander själv Bollywoodlåtar på pianot och i pausen serveras indisk mat och fika. Det ska vara en totalupplevelse att se indisk film, tycker han.
Men grannar och myndigheter var till en början inte direkt uppmuntrande. Tjänstemannen på Stadsbyggnadskontoret försökte skrämma vettet hur honom med att räcka över det omfattande och omständliga regelverket kring tillstånd för att få visa film offentligt. Grannarna klagade och gnällde. De ville inte ha en ”invandrarbiograf” i området. Och debattartiklar i Kvällsposten och Sydsvenskan menade att en Bollywoodbio inte hörde hemma i småstadsidyllen Limhamn, utan borde förpassas till redan mångkulturella Möllevången.
Men Alexander uppfyllde kraven och fick sitt tillstånd. Grannarna klagar inte lika mycket. Och den kritiska debattskribenten är idag omvänd och en av bions trogna fans.
Biografen gick så bra att Alexander öppnade en till i centrala Malmö. Och i höst invigs filialen i Stockholm, inrymd i Bio Rio (före detta Kvartersbion) vid Hornstull.
Bollywoodeldsjälen Alexander Olin driver dessutom Radio Bollywood 89,2, ett närradioprogram över Malmö, som snart får en systerstation i Stockholm.
Alexanders vision är en kedja av biografer över hela Sverige som visar indisk film.
– Jag tror att folk har tröttnat på amerikansk film. Den är så enahanda. Jag tror svenskarna är mogna för något annat.
I höst samarbetar han dessutom med Kulturhuset och Södra teatern som kommer att visa massor av Bollywoodfilm under Indienkulturfestivalen som drar igång i början av oktober och pågår fram till jul.
Alexanders Bollywoodbioimperium
• Centrum-biografen, Järnvägsgatan 28, Limhamn
• Bio Slottet, Slottsgatan 20, Malmö
•Bio Rio, Hornstullsstrand 3, Stockholm
• Sajt: www.bollywoodbio.se.
Etiketter:
Ekonomi,
Film,
Globalisering,
Historia,
Indien,
Litteratur,
Politik,
USA
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vad kul! Jag ska absolut försöka titta dit någon gång!
Skicka en kommentar