2007-02-17

Connaught Place 32 år senare


PK står mitt i Connaught Place i hjärtat av Indiens huvudstad New Delhi. Här hade han för 32 år sedan sitt staffli och här ritade han folks porträtt på tio minuter för att tjäna ihop pengar till mat. ”Ten minutes, ten rupies”, stod det på ett plakat han hade skrivit.

Han var student på Delhis konstskola och bidragen från staten och pappa hemma i Orissa i östra Indien räckte bara halva månaden. Stundtals hade han ingenstans att bo och sov under broar och i parker.

I dag är fontänen på Connaught Place ersatt av en låg amfiteater i röd sten inramad av gräsmattor, dammar och planteringar.

PK tittar sig omkring på de antikinspirerade pelarna på husen runt Connaught Place och minns studenttiden och känner att han har svårt att förstå att han i dag faktiskt bor i ett stort fint gult trähus i Västergötland och inte på en pappaskiva under Minto Bridge i Delhi.

1 kommentar:

Hola Ola! sa...

Hej Per

Kul att du skriver på en blogg. Jag har läst din Indienguidebok. Jag gillar verkligen den personlig och intressanta touchen, som fick mig att fortsätta läsa den rakt igenom. Jag brukar även läsa din sydamerikanska motsvarighets blogg, Magnus Lintons. Kul att du har specialiserat dig på Indien. Sverige behöver bra utrikesskorrar. Annars tror jag det är lätt att vi fastna i vårt eget västerländska perspektiv. Keep up the good work!

Mvh
Ola

Leta i Indien Online