2007-03-15

Svält är lika med mord, anser FN-sändebud

När FN-sändebudet Jan Ziegler besökte svältdrabbade områden i Indien förra året och med egna öron hörde familjer berätta om sina öden hade han bara ett ord för att kommentera vad han upplevt: Mord. Detta är inte svältdöd, detta är mord.

Det berättar den svenska juristen Parul Sharma som bedriver projekt för fattiga i Kerala, Delhi, Varanasi och Jaipur. Projekten förser minst 900 barn med mat genom så kallade frukostprojekt.

Hon jobbar med att förstärka lokala organisationer som kanske aldrig kan få bidrag från organ som Sida, eftersom de inte kan kommunicera på engelska eller har den ekonomiska kapaciteten att skriva formella rapporter i västerländsk stil. Men de här organisationerna har jobbat i tiotals år med att få bort fattigdomen.

2008 planerar Parul att starta en fond för flickbebisar i delstaten Punjab i norra Indien, som har ett väldigt lågt antal kvinnor i förhållande till antal män (876 kvinnor per 1 000 män, enligt 2001 års folkräkning).

Tanken är att stärka de vuxna kvinnorna så att de vågar säga nej när de tvingas abortera bort sin dotter. Insamlingen för projektet har redan börjat och ska täcka behovet för 500 småflickors utbildning och välmående. Parul Sharma lovar att inte ett öre går åt administrative kostnader, varken i Sverige eller i Indien.

Vill du stödja eller bara veta mer, kontakta Parul Sharma på parulsh@hotmail.com.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online