2008-02-15

Miljöbil från Tata - äntligen!


Det indiska bilföretaget Tata Motors har lovat att man inom ett år ska börja sälja en bil som drivs på tryckluft - och därmed släpper ut nästan inga skadliga ämnen alls.

Bilen - som kallas Onecat - ska bli femsitsig, ha glasfiberkaross, väga 350 kilo och bara kosta 100 000 rupier, motsvarande 16 000 kronor, precis som folkbilen Tata Nano, som lanserade för några veckor sedan

Tata fick då hård kritik av indiska miljörörelsen för att man lanserade en billig bil som drivs av en vanlig bensinmotor. Miljörörlesen, företrädd av det ansedda Centre for Science and Environment, anser att Tata Nano tack vare sitt låga pris och förväntade popularitet hotar att ytterligare bidrag till den globala uppvärmningen.

Tryckluften som Tatas nya miljöbil ska drivas av lagras i en kolfibertank. En kompressor fyller bilens tank på bara tre minuter.

Bilens räckvidd blir begränsad, varför den passar bäst i storstadsområden, men för längre resor kan bilen själv skapa tryckluft via en inbyggd kompressor, som drivs av alla sorters flytande bränsle.

Tata - som är ett indiskt industrikonglomerat med tillverkning av en rad produkter och tjänster - säger att man också utvecklar kraftstationer med samma tryckluftsteknik - vilket är välkommet i ett Indien som lider av konstant brist på eletricitet.

Ny miljöteknik från Indien kan kanske bli räddningen också för västvärlden. Dags att börja importera smarta miljölösningar österifrån?

Läs mer om tryckluftsbilen på BBC:s hemsida.

Läs också mitt tidigare blogginlägg om Tata Nano.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online