2008-02-15

Alla har rätt att bo i Bombay


Den politiska ledningen i delstaten Maharashtra, där Bombay är huvudort, har visat att man inte låter chauvinistiska lokalpolitiker fritt hetsa mot folk som pratar andra språk och är födda någon annanstans i landet.

I torsdags grep polisen Bombaypolitikerna Raj Thackery för att han hetsat mot nordindier som flyttat in till staden.

Raj Thackeray - ordförande i det lokala partiet Maharashtra Navnirman Sena (MNS) - greps för att eggat sina partimedlemmar att ta till våld mot nordindier som flyttat in i Bombay. I söndags gick partianhängare till attack mot biografer i Bombay som visade filmer på bhojpuri, en hindidialekt som talas i delar av östra Uttar Pradesh och Bihar. De gav sig också ut på gatorna och misshandlade nordindier, däribland flera taxichaufförer. I Nasik och Pune förekom stenkastning mellan nordindier och MNS-anhängare.

Polisen grep också Abu Azmi, en av ledarna i Samajwadipartiet, som har sin bas i norra Indien. Azmi anklagas för att ha uppmanat nordindierna att vedergälla attackerna.

Båda frigavs senare mot borgen men riskerar åtal för att utsått fiendskap mellan folk.

Bombay med sin expansiva ekonomi är en magnet för fattiga landsbygdsbor, inte minst från de nordindiska delstaterna Uttar Pradesh och Bihar. I dag är knappt hälften av stadens befolkning marather, den ursprungliga befolkningen, medan resten är folk som flyttat in från andra delar av landet.

Raj Thackerays parti anser att maratherna missgynnas och har krävt fler jobb till vad Thackeray kallar "jordens söner". Partiet bildades 2005, efter en splittring i Bombaypartiet Shiv Sena som leds av Rajs farbror, Bal Thackeray.

Shiv Sena styr Bombay i koalition med hindunationalistpartiet BJP och har gjort sig känt för namnbytet från Bombay till Mumbai, liksom för hätska utfall mot såväl muslimer som globalisering.

Shiv Sena och BJP har alltså makten i staden Bombay, men som tur var förlorade deras allians makten i delstaten 2004. Då tog en koaltion av Indian National Congress (kongresspartiet) och broderpartiet Nationalist Congress Party över makten i Maharashtra. Det är de båda kongresspartiernas representanter - som tror på indisk enighet trots etniska och språkliga olikheter - som nu stämmer i bäcken gentemot det chauvinistiska lokalpatriotiska Maharashtra Navnirman Sena.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online