2008-07-31

Ahmedabadbomber hämnd för Modis blundande

Indiska mujahider ("Indian Mujahideen") kallar de sig, gruppen som tagit på sig ansvaret för de 17 bomberna som i lördags skakade Ahmedabad.

Minst 50 människor och över 160 skadades när 16 tidsinställda bomber exploderade på olika håll i staden. Den relativt okända terrorgruppen som tagit på sig ansvaret säger att dåden var en hämnd för massakern i Gujarat för sex år sedan.

Då beskylldes först muslimer för att ha orsakat en tågbrand där 59 hinduiska pilgrimer dog, vilket ledde till att hinduisk mobb urskiljningslöst dödade cirka 2 500 oskyldiga muslimska män, kvinnor och barn runtom i delstaten. Massakern kunde enligt Indiens högsta domstol genomföras eftersom delstatens regeringschef, Narendra Modi, beordrat polisen att förhålla sig passiv.

Domstolen liknade Modi vid den romerska kejsaren Nero, som enligt legenden spelade lyra medan Rom brann.

Dagen före attentaten i Ahmedabad detonerade åtta bomber som dödade en människa i Bangalore. Eftersom Bangalore, liksom Ahmedabad, ligger i en delstat styrd av BJP spekulerar flera indiska tidningar i att terrorgruppen väljer att slå till i delstater där hindunationalisterna har makten.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online