2008-07-23

Kärnkraft bra för fattiga, säger Singh

De klarade sig. Gårdagens förtroendeomröstning mot Manmohan Singhs Kongresspartiregering slutade med regeringsseger.

Regeringen vann omröstningen i parlamentet med 275 röster mot 256 för oppositionen. vad hände sedan? Jo, börsen i Bombay steg kraftigt (nästan 6 procent på en dag) och medan Kongresspartiets anhängare firade segern på Delhis gator sa finansminister Palaniappan Chidambaram att Indien "nu kan gå vidare med ekonomiska och sociala reformer".

Men vad handlade det om? Jo, framför allt det indisk-amerikanska kärnkraftsavtalet, som ger USA rätt att sälja kärnkraftverk, kärnteknik och kärnbränsle till Indien.

Regeringen anser att avtalet är nödvändigt för energiförsörjningen. Indien lider akut brist på energi. Både små och stora företag måste satsa stora summor på reservaggregat för att lindra effekterna av de regelbundna elavbrotten.

Enligt premiärminister Manmohan Singh är bristen på energi ett utvecklingshinder. När avtalet träder i kraft kan Indien - som har en tillväxt på åtta-nio procent - uppnå en tillväxttakt på över tio procent och få bukt med den skenande inflationen; positiva effekter som premiärministern tror gagnar hundratals miljoner indier som i dag lever i "kronisk fattigdom, okunnighet och ohälsa".

Förtroendeomröstningen utlöstes av att fyra vänsterpartier 9 juli hoppade av regeringssamarbetet i protest mot avtalet. Vänstern är rädd för att avtalet leder till att Indiens traditionellt alliansfria utrikespolitik binds till USA:s maktsfär.

Och visst innebär avtalet ett närmande till USA. Den amerikanska regeringen anser att det är viktigt för relationerna mellan de båda länderna. Relationer som sedan länge störts av Indiens samarbete med regimen i Iran och vägran att fördöma militärjuntan i Burma. Nu kan Washington och New Delhi prata mer avspänt.

Vad det innebär politiskt är lite oklart, men ekonomiskt är det definitivt till gagn för Indien. Men bra för de fattiga? Ja, men bara om regeringen nu tar itu med de sociala reformer man utlovat.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online