2008-11-17

Fler indiska lejon


Bland de dystra rapporterna om att de indiska tigrarna blir allt färre kommer nu glädjande rapporter om fler indiska lejon.

Den lilla spillran av asiatiska lejon i Girskogen i västliga Gujarat är snart inte längre någon liten spillra.

I början av november fångades två vilda lejon i Gondal, som ligger tio mil norr om lejonreservatet i Girskogen. Lejon har de de senaste åren också attackerat tamboskap, fallit ner i bybrunnar, setts på stränderna och sprungit på och fastnat i elstängsel.

Det har helt enkelt börjat bli trångt i skogen - lejonen söker sig nya områden.

Allt detta tas som intäckt för att bevarandet av lejonet är en succé, skriver Hindustan Times idag.

- Lejonen vet ju inte var gränserna för reservatet går och jordbruksland börjar, säger I K Chauhan, naturvårdare i Girskogen till Hindustan Times.

När Girreservatet skapades 1974 fanns 180 lejon, vid senaste räkningen 2005 var de 359.

Nu finns förslag på att utöka reservatet. Dessutom är reservatet Kunopalpur i granndelstaten Madhya Pradesh sugen på att ta över några av Girskogens lejon. Men i Kunopalpur finns redan tigrar.

- Lejon och tigrar kan inte leva i samma skog, säger S K Nanda, statssekreterare för miljö- och viltvård i delstaten Gujarat.

Det asiatiska lejonet fanns för tusen år sedan i stora mängder från Grekland i väster till Indien i i öster. Men fler människor, jakt och ökenutbredning har gjort att lejonen i västra Indien idag är de enda som finns kvar.

Girskogen kan man givetvis besöka som turist. Ligger mellan för detta portugisiska kolonienklaven Diu och före detta muslimska furstestaten Junagadh. Jag traskade runt i lejonskogen för tolv år sedan och tog då den tyvärr lite missfärgade bilden du ser här ovanför.

Såg jag något lejon?

Tyvärr, men jag tyckte jag hörde dem morra.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online