2008-12-11

Terrorturism i Bombay


Två veckor efter terrorattacken har attentatsplatserna i Bombay blivit turistattraktioner.

Bombaybor, hitresta indier och en och annan västerlänning flockas framför Taj Mahal Hotel och Oberoi Trident, inne på Café Leopold och på järnvägsstationen Chatrapathi Shivaji (före detta Victoria).

– Det här har blivit en alternativ turistpromenad – terroristpromenaden. Det låter kanske cyniskt, men det är så det är. Du startar vid Taj Mahal Hotel, går till Nariman House, fortsätter till Café Leopold, där kyparna i samma veva visar skotthålen och serverar öl, och avslutar med att sätta dig (på muren) vid havet framför Oberoi, säger Bombaybon Anup Kutty till Hindustan Times.

På Café Leopold, där sex människor dog, är det fullt hus. Ägaren Farhang Jehani säger att alla vill se var kulorna träffade. Han har förståelse för det.

– Den här typen av nyfikenhet är en naturlig reaktion och vi försöker att vara alla till lags, säger han.

2 kommentarer:

Olov sa...

Man kan ana en moralisk indignation i uttrycket "terrorturism". Men "terrorturism" kan man väl bara tala om ifall folk betalade för att åka till Bombay av den enda och uttryckliga anledningen att få beskåda mordplatserna? Och vore det i så fall föraktligt? När jag var i New York 2003 gick jag förbi och tittade på Ground Zero men jag har ändå svårt att betrakta mig som terrorturist. Är alla som besöker massavrättningsplatsen Colosseum tortyrturister? Och alla som åker till Auschwitz, Sachsenhausen eller Buchenwald?
Hursomhelst har Café Leopolds ägare helt rätt, nyfikenheten är naturlig.

Per J Anderson sa...

Jag håller md både Leopolds ägare och dig!

Leta i Indien Online