2010-03-25

Jan Myrdal hälsade på maoisterna


I januari berättade jag här på Indien Online att jag skådat Jan Myrdal på kontoret i Stockholm där man söker indiskt visum.

Jag frågade vad ni trodde han skulle göra i Indien. De flesta - drygt 50 procent - röstade för alternativet "Besöka en gammal vän i Calcutta".

Nu har vi svaret, som visade sig inte vara så långt från spekulationen, bara cirka 80 mil för långt norrut.

Hjärtopererade Jan Myrdal, 82 år, hälsade nämligen på ledaren för den maoistiska gerillan, naxaliterna, i Dandakaranya, ett djungelområde i treriksröste mellan Madhya Pradesh, Orissa och Andhra Pradesh.

I Aftonbladet 15 mars berättar han att han på nyårsafton fick ett mail från maositgerillans ledare i Indien om att de behövde hjälp med att föra ut sitt budskap. Jan tvekade inte, lämnade champagneglasen och gästerna och satte sig vid datorn och bokade en flygbiljett till Indien.

När jag såg honom på visumkontoret såg han förvirrad ut och sa lite starrigt till personalen: "Jag har varit i Indien många gånger, många gånger", varvid tjänstemannen nickade artigt men oengagerat (han kände nog inte igen honom).

Han fick sitt visum, men kan knappast ha angett "Träffa maositgerillan" under rurbirken Syfte med resan. Då hade han fått nej. I själva verket sa han att han skulle föreläsa om Strindberg i Indien, vilket han också gjorde.

I Indien lotsades han under täckmantel in i djungeln för att träffa gerillan. Besöket avlöpte odramatiskt och nu är han hemma igen.

Väntar på spänning på den tidning som ska trycka hans berättelse från gerillabesöket. Har ännu inte sett den. Har ni? Tips emottages!

3 kommentarer:

Anonym sa...

www.fib.se

Henrik sa...

Ett redigerat och översatt utdrag ur Myrdals kommande bok om bravaderna publicerades i Flamman (var annars...?) för ett par veckor sedan. Känns lagom fräscht efter tågsabotaget.

Henrik sa...

Och så länken...

http://flamman.se/utrikes.php?id=7383

Leta i Indien Online