2010-03-13

Se filmen som är en vädjan till Avatarregissören


Häromveckan skrev jag om filmen Avatar och ursprungsfoljet dongria kondh i Orissa.

Om filmen som handlar om planeten Pandora där företaget RDA mot n’avi-folkets vilja vill utvinna unobtanium som ska rädda jorden från akut energibrist. Konflikten utvecklas till en våldsam kamp mellan modern teknik och primitiva redskap om rätten att bestämma över marken där vi lever våra liv.

Filmens konflikt är skrämmande lik den som dongria kondh för mot det indiska utvinningsföretaget Vedanta Resources i Orissa i östra Indien.

Dongria kondh anser precis
som det påhittade, blå n’avi-folket att deras berg är heliga. Och företaget Vedanta anser precis som filmens påhittade RDA att de har rätt att utvinna bergens värdefulla inre.

I verkligheten i Indien heter inte bergen De dånande klipporna, som i filmen, utan Niyamgiri. Och det åtråvärda innandömet är inte unobtanium, utan bauxit. Verkligheten bjuder dessutom på en ironi som överträffar filmen: utvinningsföretaget heter Vedanta, som i hinduismen står för den gudomliga sanningen, kraften som skapade universum.

Att de ser sin mark som helig handlar lika mycket om ekonomi som om andlighet: som naturfolk är de extremt beroende av intakta ekosystem; praktiskt taget hela deras försörjning kommer från det som växer i bergen som hotas av skövling.

Fjärde världen-organisationen
Survival publicerade nyligen en annons i amerikanska filmtidningen Variety med en vädjan till Avatars regissör James Cameron från dongria kondh-folket. Annonsen avslutades med en hänvisning till organisationens hemsida, där man kan se en dokumentärfilm om kampen mot gruvbolaget.

”Vi har sett din film”, skriver ursprungsfolket till Avatarregissören.

”Nu är det dags för dig att se vår”.

Se Survivals dokumentärfilm om dongria kondh-folkets kamp, ”Mine story of a sacred mountain”!

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online