2010-04-28

Indiska pirater ger global vinst


Varje kväll slås miljontals datorer på över hela Indien. Via allt snabbare bredbandsuppkopplingar strömmar musik, datorprogram och filmer in i indiernas hemdatorer som är på väg att konkurrera ut tv:n, radion och cd-spelaren.

Kort sagt: vad som håller på att hända här händer också där.

Men medan den illegala nedladdningen har minskat i Sverige sedan Ipredlagen kom för ett år sen har den fullkomligt exploderat i Indien senaste året.

Indien är idag Asiens största och världens fjärde största illegala nedladdningsnation efter USA, Storbritannien och Kanada.

Visst finns det indiska medieföretag som vill få stopp på eländet. Men de flesta piratjägarna kommer inte från inte Bollywood, som ändå drabbas hårt av piratkopieringen, utan från amerikanska filmbolag.

Det faktum att det är framför allt utländska intressen som strider för upphovsrätten har gjort att det nästan blivit politiskt korrekt att nonchalera dem. Och hur som helst: få har råd att betala tusentals rupier för ett datorprogram eller en dvd-box med Madmen.


Etablerade indiska medier kommenterar den ökade illegala nedladdningen utan den moraliska och rättrådiga indignation som man ofta hör här i väst. Tvärtom kan man i debatten skönja en stolthet över att Indien kommit så långt i digitaliseringen av samhället att nedladdningen blivit en folkrörelse.

Ungefär: Se på oss, nu är vi snart lika moderna som världens mäktigaste!

Nyligen illustrerade veckomagasinet Outlook den snabbt växande piratverksamheten med rubriken ”Nedladdningsnationen” – och en bild på ett knippe nätverkskablar som likt en kobra lockad av ormtjusarens flöjt ringlar sig upp ur en flätad korg.

I artikeln säger en indisk dataspelskonsult att grunden till det indiska IT-undret skapats av alla dem som kväll efter kväll suttit framför flimrande skärmar på internetkaféer och illegalt laddat ner allt från Officepaketet och Photoshop till senaste storfilmen från Bollywood eller Hollywood.

Priset för att lagligt ladda ner en låt eller ett datorprogram må vara överkomligt för en europeisk konsument, men för de flesta indier är det för högt.

Spelkonsulten utbrister i Outlook-artikeln: Tänk på saken, om allt det vi gör varje dag vid datorn inte vore gratis skulle vi fortfarande vara dator-analfabeter i det här landet!

Illegala nedladdningar gör alltså att indierna trots liten köpkraft har kunnat skaffa sig kunskap och verktyg, som i sin tur fått många intresserade av att satsa på en IT-utbildning, och därefter med framgång ge sig in i den globala konkurrensen om jobben.

De stora it- och underhållningsföretagen förlorar på kort sikt pengar på internetpiraterna. Men på lång sikt ger brotten mot upphovsrätten vinst, eftersom de varje år får tillgång till över 100 000 nyutexaminerade indiska IT-ingenjörer som bara kräver en bråkdel i lön jämfört med kollegorna i USA och Europa.

Läs mer
”Download Nation” – reportage i indiska veckomagasinet Outlook.

”India among top 10 nations in internet movie piracy” – artikel i indiska dagstidningen DNA.

Sänt i Obs i Sverigs Radios P1 23 april - lyssna!

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online