2011-01-13

Cherrapunji - det eviga regnets by


Jag går på huvudgatan i ett kallt regn som träffar kroppen uppifrån, från sidorna och på något makalöst sätt också underifrån. Paraplyet har blåst sönder, kläderna är dyblöta. När allt känns hopplöst blir jag inbjuden i ett hus med en sprakande brasa och bjuds på varmt te med apelsinblomshonung. Sakta torkar kroppen, blir kroppen varm.

Det var en ur turistsynpunkt en synnerligen lyckad dag i Cherrapunji i delstaten Meghalaya (”regnmolnens land”).

Åker man till den ort som i decennier klassats som jordens regnigaste plats, enligt Guinness rekordbok, skulle sol och blå himmel kännas som ett misslyckande.

Genomsnittsåret regnar det 12 000 millimeter, men några extra våta har man noterat 23 000 millimeter. Jordens uppmätta kraftigaste regn föll här 1876 då det föll 1 040 millimeter, alltså en meter – under ett enda dygn.

Cherrapunji ligger på en högplatå i Khasibergen, strax innan de störtar ner i Bangladesh. Lågtrycken vandrar stora delar av året in från Bengaliska viken och krockar efter flygturen över Bangladesh med Khasibergen, vilket resulterar i att de regntunga molnen släpper sin våta last. Förutsättningarna för regn är med andra ord perfekta. Resultatet kan inte bli annat än rekord.

Men trots regnrekord lider Cherrapunji paradoxalt nog av torka. Den omgivande skogen har huggits ner och den rotlösa jorden saknar förmåga att binda vattnet, som rinner ner i Bangladesh, där Brahmaputras deltalandskap allt som oftast svämmar över.

Tittar du i Guinness rekordboks senaste upplaga står det dock att jordens regnigaste plats heter Mawsynram, grannbyn som nu knipit världsrekordet.

1 kommentar:

Wilda sa...

Bra artikel i DN idag! Håller helt med om det du skriver!

Leta i Indien Online