2011-01-20

Indiens underutvecklade turism


Häromkvällen träffade jag tillsammans med andra journalister och Indienintresserade Indiens nye ambassadör i Sverige. Han heter Ashok Sajjanhar och är en man som ger ett intryck av handlingskraft. Det gillar jag. För det finns en hel del att göra.

Han talade sig varm, som sig bör, för Indien. Men jag gillar verkligen vad han valde att skryta om. Nämligen: Indiens etniska och religiösa mångfald. Han sa inte ett ord om den hinduiska kulturens värden, utan betonade att demokratin tillsammans med den multikulturella blandningen är grejen – och kvaliten - med Indien. Där har Indien mycket att lära Sverige.

Vad är det det då en ambassadör i Sverige kan göra? Jo, bland annat kan han se till att det går fortare att få indiskt turistvisum. Mycket har gjorts för att effektivisera visumproceduren och mycket har blivit bättre, särskilt sedan man la ut det praktiska arbetet på företaget TT Services.

Men faktum kvarstår att det tar flera dagar att få turistvisum till Indien. Bor du inte i Stockholm måste du posta pass och blanketter, vilket tar längre tid.

Förut hade flera svenska charterbolag resor till Goa. Nu är det bara Apollo kvar. Charterturistströmmarna från Sverige till Goa har avtagit. Apollo säger att största skälet till att man inte kör fler resor är ... just det ... väntetiden för visumen.

Till Thailand, som sköter hela visumproceduren på flygplatsen när man landat, kan man sälja en sista minuten-resa samma dag som resan går. Till Indien är det omöjligt.

Jag och flera andra av gästerna diskuterade detta med ambassadören, som lovade att försöka lösa det.

Någon gång i framtiden vet vi om han lyckades.

Jag hoppas det. För antalet utländska turister som besöker Indien är extremt lågt. Lilla Sverige tar emot fler utländska turister (5,2 miljoner turister/år) än jättelika Indien (5,08 miljoner), enligt FN:s Världsturismorgnasiation.

Andra turistländer i Asien rör sig i en helt annan division: Jämnstora Kina tar emot tio gånger så många (54,7 miljoner) turister/år, Malaysia besöks av 22 miljoner turister och Thailand av 14,5 miljoner.

Det finns förstås flera orsaker till Indiens magra turism. Dålig infrastruktur och européers och amerikaners rädsla för magsjuka och tiggare. Men med tanke på landets enorma variation av upplevelser (allt från snöklädda berg till tropiska stränder) är det konstigt att turisterna som väljer Indien - trots alla hinder - är så förskräckligt få.

Turiststatistiken kommer från FN:s Världsturismorganisation UNWTO och är från 2007.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi som regelbundet åker dit och älskar det undrar ju också. Men... är õkad turism verkligen något att sträva efter? Det finns risker med det.

Kathrine sa...

Hoppas att den nya ambassadören kan snabba på visum-behandlings-tiden lite. Vi avvisar ett ganska stort antal passagerare varje dag på Arlanda, som inte har visum till Indien. De kan inte åka alls, inte heller boka om resan till dagen därpå då de inte kan få visum förrän om 1-2 veckor..

Hoppas framtiden visar på något bättre.

Leta i Indien Online