2008-03-10

Kontrovers kring Bollywoodfilm


Två saker drabbar ideligen Indien:

1. Kontroverser kring de muslimska mogulhärskarnas (som regerade under 1500-1700-talen) behandling av den hinduiska befolkningen och syn på hinduism.

2. Kritik mot "sanningshalten" i filmer som skildrar händelser i Indiens historia.

Nu är det dags igen. Hindunationalistiskt sinnade rajputer i Rajasthan - företrädda av aktivistorganisationen Karni Sena - protesterar mot Ashutosh Gowarikers spelfilm Jodhaa Akbar.

Vilka är rajputerna? Historiskt var de en krigarkast som dominerade toppskiktet av flera olika små hinduiska kungadömen i det som i dag är delstaten Rajasthan. Varken då eller idag är de långt ifrån en socialt enhetlig grupp: det finns fattiga lantbarbetare likväl som framstående affärsmän bland rajputerna.

Varför är de upprörda? Jo, för att filmen skildrar äktenskapet mellan den muslimska mogulkejsaren Akbar och den hinduiska rajputkvinnan Jodhaa.

Varför är det upprörande? Jo, för att mogulerna övervann de krigiska rajputkungadömena - inte genom strid - utan genom att erbjuda dem anställning och gifteremål i mogulhovet. Det känns inte tillräckligt ärofullt för många av dagens rajputer. De vill inte skriva under på att de så simpelt lät sig mutas till att lägga ner motståndet mot de muslimska inkräktarna.

Det finns de som menar att mogulernas taktik att låta rajputerna gifta in sig i mogulhovet och anställa rajputer i högsta politiska ledningen var förutsättningen för deras makt. Och att en bidragande orsak till mogulernas fall var att de på 1700-talet slutade erbjuda rajputerna plats i hovet.

Filmen är en Bollywoodversion på en roman av den brittiska romantiska författaren Georgette Heyer (1902–1974) och inget historiskt dokument, vilket gör rajputernas upprördhet ännu mer patetiskt.

Än värre är att flera delstater, däribland Rajasthan och Uttar Pradesh, valde att förbjuda visning av filmen.

Som tur är antog Indiens Högsta domstol förnuftets röst och förklarade i fredags att filmen måste få visas i hela Indien.

Att låta sig förlämnpas av konstnärliga framställningar är ju å andra sidan ingen unik hinduisk specialitet.

Krönikören Swapan Dasgupta skrev i söndagens Times of India att de som skickat hotfulla brev till regissören "bidrar till social/religiös splittring, vilket är precis vad islamisterna också vill uppnå".

Se trailer för filmen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Religiösa företrädare som tar illa vid sig finns det alltid, värre är det när man får igenom sina krav politiskt. Som i Rajastan eller UP, eller i WB och Taslimas Nasrin kontroversen. I de flesta fall handlar det dock oftast om säkrhetsmässiga skäl snarare än religiösa.

Leta i Indien Online