2007-04-05

Bollywoods ljusa framtid

Snart, mycket snart kommer indisk film och indiska skådespelare att märkas mer i väst. Det finns flera skäl till det.

1. Bollywood väljer allt oftare att spela in utomlands. Schweiz är redan etablerat, liksom Malaysia och Sydafrika. Nu lanseras också Portugal och Sverige som intressanta inspelningsplatser för Bollywood. Eldsjälen Kunnie Topden i Sweden-India Film Association i Stockholm har redan lyckats locka hit flera indiska filmteam.

2. Indiska filmer blir tekniskt bättre och får bättre manus och kan därmed attrahera en mer kräsen och utbildad västerländsk publik.

3. Indiska skådespelare har på sistone upptäckts av Hollywood och kommer närmaste åren att figurera i flera amerikanska och europeiska storfilmer. Den amerikanska filmatiseringen av Shantaram i Bombay kommer innebära att Bolly- och Hollywood möts på vita duken. Och på långfredagen har brittiska filmen Provoked premiär i London och andra brittiska städer. Filmen har indiska stjärnan Aishwarya Rai i huvudrollen. Handlingen bygger på verklig händelse - läs mer på BBC:s webbplats.

Vi har en gyllene Bollywoodera att se fram emot - och nu på en biograf nära dig.

1 kommentar:

Andreas Ribbefjord sa...

Jag hoppas verkligen så! Men det kan vara svårt för européer att ta till sig den musikalliknande uppbyggnaden som ofta finns i indiska filmer. Jag hoppas också att andelen genomarbetade storfilmer blir högre, så att Bollywood blir mindre av kortkonsumtion av lättglömda titlar.

Men indisk film är ett fantastiskt filmskatt som jag hoppas massor av européer hittar till och berikas av!

Leta i Indien Online