2007-08-20

Kritik av kärnkraftöverenskommelse med USA

Communist Party of India (Marxist) - CPI (M) - är Indiens största kommunistparti och har lett och leder delstatsregeringar i Kerala, Västbengalen och Tripura. Sedan 2004 är man med i den koalition, där kongresspartiet är största parti, som leder den federala regeringen i New Delhi.

Men nu skakas koalitionen av en mindre kris.

Kommunistpartiet ifrågasätter den ett och ett halvt år gamla överenskommelsen med USA om amerikanska kärnkraftstekonologi och bränsle till Indien.

USA anser ju numera att Indien är en så trogen allierad att man vågar dela med sig av känsliga kunnande och produkter, som också skulle kunna användas i atombombsprogrammet.

Bush har fått inhemsk kritik för överenskommelsen: är det så klokt, säger kritikerna, att låta indierna ta del av kärnenergiteknik? Kan man lita på indierna? Eller får vi en dolk i ryggen?

CPI (M) tycker att USA kommit för nära och får ta del av för mycket indiska säkerhets- och utrikespolitiska strategier - ett USA, som i kommunistpartiets ögon, fortfarande står för en strävan mot kapitalistiskt världsherravälde.

Hur ska det gå? Ska regeringen falla samman pga av den känsliga överenskommelsen?

Förmodligen inte, gissar jag. Men det kan bli ommöbleringar i och avhopp från kaolitionen. Det leder inte till politiska jordskalv. CPI (M) har trots allt bara runt 5 procent av rösterna, om än en viktig position som stödparti till kongresspartiet som saknar egen majoritet.

Läs BBC:s artikel om kärnkraftsdealen.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online