2007-08-24

WiFi-beduinens guide till Södermalm

Nästan hela mitt yrkesliv utförs på en bärbar Apple och på olika kaféer med trådlöst internet (WiFi) på Södermalm i Stockholm.

Att jag sitter på kaféer har flera skäl: jag har normalt min arbetsplats hemma i lägenheten, men just nu är min sambo hemma med vår nyfödda bebis och jag gillar vimlet och bruset som ett kafé erbjuder. Många andra skribenter kan inte koncentrera sig på ett offentligt kafé, men allt är relativt – jag föredrar det jämna bruset ocg gurglet från en espressomaskin framför bebisskrik (när jag ska arbeta, annars älskar jag ljudet från lilla Noa, som nu är fem månader).

Jag sitter mest på ett litet kafé som heter Tvålpalatsets Espressobar på St Paulsgatan 29 vid Mariatorget, ett fik med 1800-talsallmogemöbler i en nyklassicistisk-jugend stockholmsvåning med stuckatur och kakelugn. Där är det morgonrusning, lunchvimmel och sen eftermiddagsrush med kaffegäster – däremellan är det mest jag, Peter (ägaren) och Oscar (baristan och ägarens son).

Jag njuter av deras espresso (10 kr) macciato (15 kr) och cappuccino (20 kr), som tillhör de billigaste och bästa i stan. Kaféet serverar förövrigt bara mörk choklad och en enkel varm toast. Och så har de WiFi förstås, inte supersnabbt, men acceptabelt – skulle gissa på cirka 4 megabit/sekund.

Tidigare satt jag ibland också på Röda Korset/Blooms på Hornsgatan, men de jävlarna har efter sommaren stängt av sin trådlösa internet. Det går alltså bort.

Men Söders Espresso i Söderhallarna på Medborgarplatsen är bra. Här serveras väldigt gott kaffe, goda bullar och fina sallader, smörgåsar, bakade potatisar etc. Modernt och mycket folk. Superb service men ganska slö upploppling, uppskattningsvis 1–2 megabit/sekund WiFi. En till nackdel: inga eluttag. Så när batteriet på min PowerBook G4 är slut efter två timmar måste jag gå in på Stadsbiblioteket mittemot (där de har eluttag men inget WiFi) och jobba ouppkopplad någon timme för att sedan gå tillbaka till fiket.

En glädjande nyhet är att min internetleverantör där hemma – Glocalnet – har börjat med nåt som de kallar Glocalzone på offentliga platser runt om i Sverige. Där kan jag logga in gratis och de som inte är Glocalnetkunder logga in mot avgift. En Glocalzone på Södermalm är Medborgarplatsen, men oftast tycker jag solen och vinden är för störande. Hellre kafébrus, dunkelt ljus och vindstilla inomhus.

Min nya bok – ”Elefanten som började dansa” (Bilda förlag) – kommer i slutet av september och är för övrigt till 90 procent skriven på Tvålpalatsets Espressobar, vilket jag påpekar på bokens ingångssidor. På Tvålpalatset blir det givetvis också releasefest för boken. Ägaren tycker att det är jättekul att jag sitter på hans fik och jobbar och bjuder därför på lokalhyran för vår releasefest. Tvålpalatset, jag älskar er!

Detta inlägg är även publicerad i English version på bloggen MacIntosh Journal.

1 kommentar:

Bengt sa...

Cool..jag har haft litet samma problem, men jag har trots allt löst det litet annorlunda eftersom jag kan gå in till min skolas lokaler.

Men jag gjorde en wiki om gratis wifi i stockholm...
http://wifistockholm.wikispaces.com/

Så tipsa gärna om fik med gratis wifi där.
Det är bara att trycka på edit i rätt stadsdel och skriva in cafeets namn så kan jag fixa in adress mm och sätt in det på en karta...

Leta i Indien Online