2007-12-12

Ruskpricken i Gujarat

Narendra Modi anklagas för delaktighet i massakern på 1 000 muslimer för snart sex år sedan.

Ändå ser det ut som han blir omvald som regeringschef i delstaten Gujarat.

Igår fick 18 miljoner väljare i södra Gujarat, Kutch and Saurashtra rösta i första omgången av valet till delstatsparlamentet. Det var fullt pådrag med poliser vid valurnnorna, men allt verkar ha gått lugnt till. Valdeltagandet var ungefär som i de nationella valen, 60 procent, vilket är en godkänd siffra.

Stämningen har inte varit den bästa mellan delstatens hinduer och muslimer sedan hinduiska mobbar i februari 2002 dödade över 1 000 människor, de flesta muslimer, som hämnd för den misstänkta attacken mot hinduiska pilgrimer på ett tåg vid stationen i Godhra.

Narendra Modi från hindunationalistpartiet BJP - har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv när mobben rasade.

För tre år sedan kallade Indiens högsta domstol honom en "modern Nero" efter den romerska kejsare som spelade lyra medan Rom brann. I oktober i år publicerade tidningen Tehelka uttalanden från allierade hindunationalister som pekar ut Modi som direkt ansvarig för dödandet.

Huvudmotståndaren i valet är Kongresspartiet, som leder Indiens nationella regering. Partiets ordförande Sonia Gandhi har kallat Modi och hans delstatsregering för "handelsmän i rädsla och död" - och på tisdagen framträdde hennes partikollega, premiärminister Manmohan Singh, på en presskonferens i Ahmedabad och fördömde Modi.

I januari 2003, knappt ett år efter massakern, återvaldes BJP på ett program med hätska utfall mot muslimerna. Modi hade inför tisdagens val valt en mildare framtoning och i stället gjort ekonomiska framsteg till sitt huvudnummer. I sin reklamfilm, som han lagt ut på Youtube och som finns på hans egen hemsida, berättar en dov röst med bred amerikansk accent om alla industri- och infrastrukturprojekt som blivit klara under hans mandatperiod. Personkulten kring honom ger honom ett försprång - Modi har till och med en personlig fanclub som man kan anmäla sig till på nätet.

Utmanaren Kongresspartiet vill också se fortsatt satsning på ekonomisk tillväxt, men betonar muslimernas rättigheter, tolerans mellan olika grupper och religioner och inte minst Indiens ickereligiösa tradition.

Kongresspartiets politik står i bjärt kontrast till Modis ambitioner att i samma stil som kristna högern i USA blanda samman religion och politik.

Enligt valanalytiker och vadslagningsbolag är Modi favorit, men Kongresspartiet har kommit starkt på slutet.

Andra valomgången genomförs nu på söndag.

23 december väntas alla röster vara färdigräknade.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online