2008-05-05

Slut på minskning av fattigdom?


Det senaste decenniet har världsfattigdomen minskat - flera hundra miljoner människor har lyfts ur fattigdom tack vare den starka tillväxten i framför allt Indien och Kina.

Nu varnar Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) för att fattigdomsminskningen i Asien - där två tredjedelar av världens fattiga bor - förbyts i en ökning av antalet fattiga. Orsak: den globala "matkrisen" med snabbt stigande matpriser.

Bankens ordförande Haruhiko Kuroda tror att "perioden med billig mat nu kan vara över".

Varför stiger priserna just nu? Dåliga skördar på grund av global uppvärmning, ökad efterfrågan på grund av en växande medelklass och omställningen av produktionen från mat till biobränsle är några orsaker som nämnts.

Politiker som tänker snävt nationellt är förmodligen en annan orsak. Både Indien och Vietnam har begränsat risexporten för att säkra matförsörjningen på hemmafronten. Resultat: priset på ris på världsmarknaden har ökat ännu mer, vilket drabbar många fattiga länder i Afrika och Asien hårt.

2 kommentarer:

julia garcia sa...

Hej! Håller på med en stor geografi uppsats om svälten i Indien. Är 14år och det här gäller hela mitt slutbetyg i geografi. Jag hittar inga bra sidor.. Snälla kan du hjälpa mej? Min mail är Juliagarciaa_@hotmail.com. Hör GÄRNA av dej! Mvh Julia.

Per J Andersson sa...

På www.sida.se/shared/jsp/download.jsp?f=
SIDA1114sv_Fattigdom.pdf&a=2123 hittar du en pdf med bra tips i ämnet.

Leta i Indien Online