2009-08-02

Calcutta förbjuder gamla bilar


Delstatsregeringen har förbjudit alla nyttofordon som är äldre än 15 år i Calcutta. Förbudet berör en stor del av megastadens taxibilar, minibussar och mopedrikshor.

Förbudet ska förhoppningsvis leda till mindre utsläpp och därmed bättre luft i 15-miljonerstaden där 70 procent av invånarna enligt en studie från 2007 lider av luftvägsproblem, bland annat lungcancer och astma. Men alla är inte sympatisörer till det radikala miljöbeslutet. Tvärtom, flera transportföretag anser att de inte har råd att byta ut sina fordonsparker och gick i fredags ut i transportstrejk.

Transportminister Subhas Chakrabarty i delstaten Västbengalen, där Calcutta ligger, sa i förra veckan att förbudet kommer att drabba närmare 3 000 ålderdomliga bussar och 6 500 taxibilar.

Indiens huvudstad New Delhi genomförde ett liknande beslut runt millennieskiftet. I Delhi förbjöds också bensin och diesel till förmån för naturgas i all nyttotrafik. Förbudet mot traditionella bränslen i Delhi genomfördes 2002 och efterlevs till praktiskt taget 100 procent.

Precis som i Delhi kom beslutet efter en dom i högsta domstolen. Bakom domen i högsta domstolen i Delhi och förbudet mot bensin och diesel där låg det framgångsrika miljöinstutet Centre for Science and Environment (CSE). Även i Calcutta har CSE propagerat för det beslut som nu tagits av politikerna, se till exempel detta pressmeddelande från i februari i år.

1 kommentar:

nash sa...

Hej, Vi åker till Delhi 9/8 och vill resa i norra indien och även är det möjligt att vandra i Himalaya så här års??Har du några tips på vart man ska åka?

Må Gott//

Leta i Indien Online