2009-08-25

Turistvisum vid ankomst? ja, men inte för svenskar!


Indien vill förenkla visumansökningarna för utländska turister. Medborgare från nio länder ska slippa ansöka i förväg och istället få visum i ankomsthallen på flygplatsen. Men Sverige finns inte med på listan över de länder som kan se fram emot enklare visumregler.

Att få turistvisum till Indien kan ta tid. Besöker du kontoret som sköter visumhanteringen kan det gå på några dagar, men om du inte vill resa till Stockholm och postar din ansökan får du under vinterhalvåret räkna med två veckors handläggningstid.

Det är en fördubbling av handläggningstiden sedan Indiska ambassaden första december förra året la ut visumskötseln på det privata företaget TT Services med kontor på Kungsgatan i Stockholm.

Indiska turistministeriet anser att visumhanteringen på de indiska ambassaderna världen runt hämmar turismen i landet. Indien har internationellt sett få utländska turister, vilka har blivit ännu färre under lågkonjunkturen.

De nio länder som ska slippa hela proceduren med att ansöka om visum i hemlandet och istället få det vid ankomsten är enligt indiska tidningen Economic Times Argentina, Brasilien, Finland, Holland, Japan, Kambodja, Laos, Sydafrika och Tyskland – men alltså inte Sverige.

3 kommentarer:

TT sa...

Hej, Normal handläggningstid är 2-4 arbetsdagar vid besök på vårt kontor. Skickar du in ansökan med post tar både postgång och betalningskontroll via BG tid vilket gör att du får räkna med 10-12 arbetsdagar innan du får tillbaks passet.
Vi arbetar med att effektivisera ansökningsprocessen hela tiden och tar gärna emot konstruktiva kommentarer.

Trevlig resa!

Anonym sa...

Det är nödvändigtvis inte bättre att få den vid ankomsten, när man vet hur det kan vara med köer osv "att få saker fixat" i Indien...

Anonym sa...

Med Indien galler i de flesta fall principen om reciprocitet. Sa lange Sverige gor det sa otrevligt for indier att soka visum till Sverige kommer svenskar inte att fa atnjuta det forenklade forfarandet att soka vid ankomst. What goes around, comes around.

Leta i Indien Online