2010-08-11

Döden i New Delhi


Manu Sharma levde på pappas pengar och roade sig på kändisfester i New Delhi. Karriären bekymrade honom inte. En dag skulle han fått ett toppjobb. Tack vare pappa, före detta minister i regeringen, var inget omöjligt.

En aprilkväll för elva år sedan besökte han en klubb som lockade med kända fotomodeller som bartendrar. När den överförfriskade Manu vill beställa ännu en drink fick han nobben av fotomodellen/servitrisen.

Han blev rasande, drog upp sin pistol och sköt ihjäl henne.

Kvinnan som sjönk ihop bakom bardisken hette Jessica Lall och kom att som död bli mer berömd än hon varit som levande. Berömmelsen tog fart när Manu Sharma 2006 frikändes, trots att en drös vittnen pekat ut honom i polisförhör. Men i domstolen ändrade de sig. Nä, de hade inte sett något, en av dem hade inte ens varit där ...

Frikännandet av den skjutglade Delhi-stekaren fick Indiens medelklass att resa sig ur tv-sofforna, gå man ur huse och protestera. Medelklassen, som hittills ansetts apolitisk, gick i fackeltåg och startade mail- och sms-kampanjer. Media hakade på med avslöjanden om pappan, den kände politikern, som mutat vittnena. Människorättsgrupper jobbade för högtryck medan var och varannan välbeställd 20-plussare plötsligt bar en T-shirt med texten ”No one killed Jessica”.

Till slut segrade rättvisan. En högre domstol tog snabbt upp fallet på nytt – och dömde Manu till livstids fängelse.

Händelserna fullkomligt skrek efter en bok. Förläggarna trålade. Det blev Vikas Swarup som nappade, sporrad av framgången för debutboken ”Vem vill bli miljardär”, som filmatiserades och blev publik-, festival- och kritikersuccén ”Slumdog Millionaire”.

”De sex misstänkta”, som nyligen gavs ut på svenska av Malmöförlaget Bra Böcker, börjar med att Vicky Rai – bokens motsvarighet till Manu Sharma – skjuts ihjäl på en fest, som han håller för att fira att han frikänts för mordet på den kvinnliga kändisbartendern.

Sex personer på festen visar sig ha både vapen på sig och motiv att mörda. De misstänkta beskrivs i tre kapitel var och upplösningen kommer på de allra sista raderna. Ett finurligt intrigbygge, men med alltför många fantasterier och för hafsigt gestaltat för att man ska bli hänförd. Å andra sidan får man mycket Indien för pengarna: Swarup har tryckt in hela moderna Indien mellan pärmarna och kryddat med en återuppstånden Mahatma Gandhi.

Bra romaner blir sällan bra filmer. ”De sex misstänkta” är en halvdan deckare som jag tror har förutsättningar att bli ett fantastiskt filmmanus, kanske en ny ”Slumdog Millionaire”-succé.

Filmrättigheterna är redan sålda till Hollywood, som högg blixtsnabbt. I Bollywood surade man, men repade sig, skrev ett eget filmmanus och gjorde en film om fallet Jessica Lall som inte går omvägen via Swarups bok. Redan nu i december har den filmen premiär. Titeln: ”No one killed Jessica”.

Publicerad i Sydsvenskan 7 augusti.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online