Här är en text jag skrev för TT och som gick ut igår måndag 5 februari. Kanske är den inte med i just din morgontidning, därför kommer den här:
Självförtroendet är på topp i Indien efter indiska Tata Steels köp av brittiska stålföretaget Corus och Bollywoodskådespelaren Shilpa Shettys succé i brittiska Big Brother. ”Imperiet slår tillbaka” och ”Tata kolonialiserar världen” skriver indiska tidningar.
Ekonomin växer med rekordhöga 9,2 procent per år, Bombaybörsen har gått upp med 400 procent de senaste fyra åren och indiska företag nyanställer som aldrig förr.
Shilpa Shettys seger i Big Brother ses av många här i Bombay - centrum för såväl filmindustrin som finansmarknaden - som bekräftelse på Indiens framgångar utomlands och som juvelen i kronan på det allt starkare varumärket Indien.
Den nationella stoltheten har också stärkts av så vitt skilda företeelser som indiska författares försäljningsframgångar i väst som det indiska rymdprogrammets framgångar. Som en förberedelse för planerade bemannade rymdfärder 2015 sköt landet i januari upp en obemannad sattelit som därefter landade säkert i Bengaliska viken.
Nyhetskanalen BBC publicerade på måndagen en opinionsundersökning som visar att 71 procent av landets befolkning är stolta över att vara indier och 65 procent anser att stoltheten bygger på det faktum att Indien är på väg att bli en ekonomisk supermakt.
Prognoserna ser goda ut. Enligt en nyligen publicerad rapport från konsultföretaget Goldman Sachs kommer Indiens ekonomi snart att gå om Japan och om några decennier bara överträffas av USA och Kina.
Efter köpet av Corus är Tata Steel världens femte största ståltillverkare. Störst är Mittal Steel, som leds av världen tredje rikaste man, indiern Lakshmi Niwas Mittal, sedan han i juni förra året köpte den amerikanska ståljätten Arcelor.
Kinas ekonomi är fortfarande större än Indiens, men när det gäller företagsköp utomlands är det Indien som leder.
Den internationella expansionen för Tata-koncernen - som består av hundratals företag - handlar inte bara om stål. De senaste åren har andra Tata-företag köpt flera av sina globala konkurrenter, varav många i Storbritannien. Tata Motors är i dag världens femte största lastbilstillverkare medan Tata Tea är världens tredje största producent av förpackat te.
Storbritannien, som fram till 1947 styrde Indien, får i dag finna sig i att Indien nu är på väg att ta över flera brittiska institutioner. Indiska företag är på gång att köpa in sig i såväl i den brittiska nordsjöoljan som i den skotska whiskyindustrin.
Medan Kina med sin växande exportindustri kallats världens verkstad har Indien har tack vare sin IT-industri och teletjänstföretag _ som växer med 20 procent om året _ utnämnts till världens kontor.
- Nu har utländska företag upptäckt att vi inte bara är bra på service och IT-tjänster, utan också på tillverkning. Tillsammans med Tatas uppköp utomlands ger det oss ökat självförtroende som industrination, säger ordförande i indiska Industriförbundet R Seshasayee, som i torsdags deltog i ett indiskt-svenskt handelsseminarium i sydindiska Madras.
I söndagens Times of India skriver ekonomen Swaminathan Anklesaria Aiyar att Indiens expansion i väst är neokolonialismens nya ansikte. Är Indien därmed världens nya kolonialmakt? frågar han sig, men svarar nekande: ”Idén om imperialistisk kamp för världsherravälde är falsk.|.|. Dagens globala integration handlar inte om kolonialism, utan om ökat ömsesidigt beroende”.
Fakta: Framsteg och bakslag
• Indien har 10 av världens 30 snabbast växande städer. Fram till 2020 förväntas ytterligare 140 miljoner landsbygdsbor ha flyttat till stan.
• Hälften av alla stadsbor måste lämna hemmet för att hämta vatten i brunnar och från offentliga kranar. En fjärdedel av stadsborna har inte tillgång till en toalett.
• Produktiviteten inom industrin och tjänstesektorn är fyra gånger högre än inom jordbruket, som sysselsätter 60 procent av den indiska arbetskraften.
• Indien har världens tredje snabbast växande mobiltelefonmarknad efter Kina och Ryssland. 200 miljoner indier har i dag mobiltelefon.
• Trots att fattigdomen minskar på grund av den växande ekonomin har landet fortfarande 260 miljoner människor som enligt FN tjänar mindre än sju kronor om dagen och därmed klassas som absolut fattiga.
• Läs- och skrivkunnigheten har ökat från 17 procent 1951 till 65 procent 2001.
• Att 385 miljoner indier fortfarande inte kan läsa och skriva skylls framför allt på misskötsel av statliga grundskolor, framför allt på landsbygden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar