Sluminvånare i Bombay går man ur huse för att protestera mot planerna på att förvandla Asiens största slum till ett prydligt bostadsområde.
I måndags stängde alla verkstäder och affärer i jätteslummen Dharavi och tusentals sluminvånare tågade till slumsaneringsmyndighetens kontor för att protestera mot planerna.
Regeringen i delstaten Maharashtra, där Bombay ligger, drog i början av juni igång projektet som går ut på att för totalt 14 miljarder kronor riva skjulen, dra in vatten och avlopp och bygga lägenhetshus. De sluminvånare som bott här mer än tolv år kommer att erbjudas bostäder i de nya husen.
Invånarna protesterar mot att de inte tagits med i planeringsarbetet och att lägenheterna blir alldeles för små.
I Dharavi finns närmare 5.000 småföretag textilverkstäder, krukmakerier, sopåtervinningscentraler som drivs av de boende själva.
Problemet är att sluminvånarna som driver företagen själva varken äger marken eller har lagfarter på husen. De befarar därför att renoveringen leder till att de berövas sina inkomstmöjligheter samtidigt som markägare och byggföretag tjänar stora pengar.
- Alla vill slippa att ta med sig en hink med vatten och köa till de få toaletter som finns, men renoveringsplanerna måste gynna lokalbefolkningen och inte bara dem som sköter exploateringen, säger Arputham Jockin i National Slum-Dwellers Federation till tidningen The Hindu.
Delstatsregeringen har utsett en känd indisk arkitekt som bor i USA till projektledare och bjudit in byggföretag från hela världen att komma med anbud. Den nya stadsdelen får bostadshus med lägenheter, shoppingcenter och rekreationsområden.
Läs också DN:s Mia Holmgrens reportage om en skönhetssalong i Dharavi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar