2007-10-11

Småhandlarna demonstrerar

Häromdan gick tusentals småbutiksägare ut på gatorna i Bombay och demonstrerade. Mot vad? Jo, mot att indiska politiker gått med på att liberalisera den reglerade dagligvaruhandeln, vilket öppnat för att amerikanska Wall-Mart och brittiska Tesco nästa år öppnar matvaruaffärer över hela Indien.

Indien, en av de sista vita fläckarna på snabbköpskartan. Medan medelklasstadsbor i hela världen sedan decennier handlar sin mat i moderna snabbköp har indierna hållit kvar vid sitt gamla system där man går till grönsakshandlaren och köper grönsaker, rishandlaren och köper ris, kötthandlaren och köper kött etc.

Ofta är affärerna samlade på marknaden, basaren, men ibland får man åka kors och tvärs över stan för att få ihop sin matkasse. Det tar tid, det är opraktiskt, det är otidsenligt.

De amerikanska och brittiska matvaruaffärskedjornas entré i Indien ses av de indiska småbutiksägarna som ett allvarligt hot mot deras existens, vilket de också är. Se bara hur det gick med alla små mataffärer i Sverige på sextio- och sjuttiotalen. Idag är matvarumarknaden i praktiskt taget alla västerländska länder ett oligopol med några få jättar som dominerar. Jättarna blir allt oftare internationella. Lidl finns inte bara i Tyskland, Ica finns inte bara i Sverige.

Jag förstår de som nu protesterar på Bombays gator, men undrar om utvecklingen kan stoppas. Man får bara hoppas att indiska snabbköpskedjor tar upp konkurrenten och utmanar de västerländska. Och att Indien får behålla någon form av särart och inte bli som alla andra.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online