2007-10-19

Svensk-indisk reggae


Som research för boken Moderna Indien intervjuade jag i januari 2005 det indiska fusionbandet Orange Street i New Delhi. Vi satt i en nedsutten skinnsoffa i bandets replokal och lyssnade på låten Dharma från deras nya cd.

Sångaren Anirban Chakraborty sjöng om Indien-Pakistan-konflikten. Plötsligt hade den 60 år gamla konflikten börjat engagera honom. Han är själv hindu, men har flera muslimska vänner, som han vet ibland råkar ut för problem på grund av sin religiösa tillhörighet. Denna diskriminering och misstro hade väckt hans engagemang. Pakistan är inte vår fiende, var Anirbans budskap, vi sitter alla i samma båt och måste komma överens.

Häromdan nådde en ny cd min skivspelare. På West Eastern Impressions möts musiker från hela världen med Johan Zilverzurf Zachrisson (Zilverzurfaren i bandet Dag Vag) som samlande kraft. Några av musikerna som Zilversurfaren spelar med är Orange Streets "moderna" sångare Anirban och bandets klassiska indiska sångare Imran Khan.

Resultatet är en böljande karibisk-afrikansk-latinsk-indisk reggae-hindi-pop som är extremt känslig, rytmisk och spännande. Världsmusik blir aldrig bättre än så här. Skaffa cd:n nu! Ladda ner den till din dator för 10,20 brittiska pund eller köp den för postleverans på Lolas world records.

1 kommentar:

Strumpstickan sa...

Tack för tips till härlig musik, jag gillade Orange street! Men Lolas world verkar inte ha nåt att sälja och på deras hemsida står inget mer efter 2006..

vad har hänt sedan dess, vad gör de idag?

Leta i Indien Online