2007-10-24

Ökad insyn ledde till upptäckt av försvunna biståndspengar

Närmare 20 miljoner kronor som donerats till indiska premiärministerns hjälpfond, pengar öronmärkta för offer för jordbävningar 2001 och 2005, cyklonförödelse 1999 och tsunamin 2004, har "försvunnit".

Att de försvunnit på vägen kan vara ett tecken på korruption och är i så fall en tragisk nyhet i ett land som försöker rensa bort sin gamla image av att man har en korrupt administration.

Men korruption kanske inte är svaret på gåtan: det kan också handla om att staten använt pengarna på annat sätt, vilket förstås också är illa, eftersom pengarna inte nått dit de var tänkta att nå.

Den glada nyheten är att fallet överhuvudtaget blivit känd och nu utreds. Att biståndsskandalen bilvit offentlig är resultatet av en ny indisk lag som ger ökad insyn i myndighetsbeslut, the Right to Information (RTI) Act.

Nederlag och framgång i samma nyhet således.

Mannen som anmält fallet, som nu ska utredas av en domstol, heter Mujibur Rehman och är forskare på ett statligt företag i den nordindiska delstaten Chhatisgarh. Han säger att han använder sig av den nya lagen för "nationens bästa".

– Att göra en anmälan handlar om att skapa insyn i och trovärdighet till de statliga myndigheterna och företagen.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online