2007-10-27

Indiens kejsar Nero

När muslimer dödades runt om i Gujarat i februari 2002 tittade chefsminister Narendra Modi bort. Indiens högsta domstol har liknat hans agerande vid den romerska kejsaren Nero, som enligt legenden spelade lyra medan Rom brann.

Det började den 27 februari 2002. Då dödades 59 människor, de flesta hinduiska pilgrimer, när en järnvägsvagn började brinna vid uppehåll på stationen i Godhra i Gujarat.

Muslimer som strax före branden varit inblandade i bråk med hinduiska pilgrimer anklagades för att ha kastat in brandbomber i vagnen och orsakat katastrofen.

Hämnden kom de närmaste tre dagarna då hinduer dödade över 1 000 – enligt andra källor runt cirka 2 500 – oskyldiga muslimska män, kvinnor och barn runt om i Gujarat, vilket var de värsta upploppen i Indien sedan 1947 då den brittiska kolonin delades i Indien och Pakistan.

Indiens högsta domstol har slagit fast att delstatsregeringen, som leds av det hindunationalistiska partiet BJP, såg mellan fingrarna när mobben rasade.

Igår krävde järnvägsminister Lalu Prasad att Modi tillsammans med BJP-ordförande L K Advani ska gripas och åtalas för "folkmord". Ministern sade att händelserna i Gujarat är en skamfläck för såväl den indiska demokratin som hela mänskligheten.

Även flera allierade hindunationalister pekar nu Gujarats chefsminister Modi som den skyldige till massmordet på muslimer, avslöjar tidskriften Tehelka i senaste numret. Tidningens reportrar har använt sig av dold kamera och mikrofon för att dokumentera uttalanden som annars aldrig hade gjorts. Läs deras omfattande dokumentation av dödandet av muslimer i Gujarat 2002.

Läs också min recension av Martha Nussbaums The Clash within, som bland annat tittar på massakern i Gujarat ur ett genusperspektiv.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online