2008-10-14

Jet Airways och Kingfisher Airlines går samman

Det är inte bara i Europa som flygbolagen redovisar sjunkande vinster och färre passagerare. Två av Indiens största flygbolag meddelade på måndagen att de bestämt sig för att gå samman för att klara de höjda bränslepriserna och det sviktande passagerarunderlaget.

Jet Airways – Indiens näst största flygbolag efter Air India/Indian – ska samarbeta om det mesta med konkurrenten Kingfisher Airlines. Samarbetet handlar om allt från biljettförsäljning och gemensamma flygningar – så kallad code sharing – till personal, markservice och inköp av flygbränsle.

– Vi går samman för att minska våra kostnader och klara oss genom den ekonomiska krisen, sa affärsmannen Vijay Mallya, styrelseordförande i Kingfisher Airlines till Hindustan Times.

Jet Airways startade 1993 och Kingfisher 2005. Båda började som inrikesflygbolag, men har de senaste åren också satsat på utrikeslinjer till resten av Asien, Europa och Nordamerika. Tillsammans har flygbolagen en flotta på 189 flygplan.

Tidigare i år gick Kingfisher Airlines samman med det indiska lågprisflygbolaget Air Deccan, som efter fusionen bytt namn till Kingfisher Red.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online