2008-10-07

Omutbart i Bombay


Kan man slippa böter i Bombay genom att erbjuda en muta? Tidningen Mumbai Mirrors reportrar försökte häromveckan att erbjuda polis och lokaltrafikkontrollanter en muta sedan de kört mc utan hjälm, rest med pendeltåg utan biljett och skräpat ner där det är förbjudet att kasta skräp.

Hur det gick?

Alla vägrade ta emot mutor mot gentjänsten att inte skriva ut böteslappar. Hur de än vädjade och frestade med rupiesedlar blev svaret nej.

Mumbai Mirror, som är en bilaga till Times of India i Bombay, konstaterar att myndigheternas stolta deklaration att man numera är omutbara överensstämmer med verkligen - åtminstone i dessa tre fall. Det var en positiv överraskning som får en del fördomar att falla.

I Transparency Internationals Corruption Index över 180 av världens länder hamnar Indien på 85:e plats. Danmark, Nya Zeeland och Sverige ligger på delad förstaplats på listan och rankas därmed som minst korrumperade, enligt samma index. Somalia hamnade på jumboplatsen och är jordens mest korrupta land.

Läs hela artikeln i Mumbai Mirror.

Läs Transparency Internationals korruptionsindex.

1 kommentar:

Lisa Bjerr sa...

Jag blev så förvånad när jag såg den här artikeln! Min sambo Siddarth har åkt fast tre gånger den sista tiden, för att ha kört mot avspärrningar och en gång för att ha pratat i mobilen. Varje gång har trafikpolisen efter en liten diskussion kommit överens om 50 rupier i "avgift" istället. :)

Leta i Indien Online