2008-10-03

Två bra Bollywoodfilmer


Grälla färger och överdrivna ljudeffekter, patetiska sång- och dansnummer och ett skådespeleri som får stumfilmerna från 1920-talet att verka psykologiskt sofistikerade.

Det har varit ett trist men ack allt för vanligt signum när det gäller filmer från Bollywood.

Nu börjar det ändras.

Jag har nyligen sett två Bollywoodfilmer med bra skådisar och psykologiskt trovärdiga manus.

Jodhaa Akbar med Hrithik Roshan som muslismske mogulhärrskaren Akbar och Aishwaraya Rai Bachchan som hans fru, rajputprinsessan Jodhaa Bai, är en vackert filmad kostymfilm om en spännande tid i Indiens historia, då ett hinduiskt rajputkungadöme insåg att ett det vore bra att gifta ihop sig med den muslimska överheten av politiska, strategiska skäl. Och fred blev det - och kärlek...

Men filmen är mer än så: Hrithik Roshan spelar fenomenalt finkänsligt. Aishwaraya Rai Bachchan är som hon är - mer docksöt än karaktärsskådis - men kommer undan fint i den här filmen. Sammantaget: en lysande film, betydligt mer spännande, politisk och sofistikerat än Troja, Alexander, 10 000 BC och de andra kostymnfilmerna från Hollywood.

Även Guru, som kom för ett och ett halvt år sedan är en positiv överraskning. Handlar om en faderkritisk (äntligen!) son - spelad av Abhishek Bacchan - till en lärare på landsbygden i Gujarat på 1950-talet. Han gifter sig med bästa vännens syster (Aishwaraya Rai Bachchan) för att kunna göra affärer med större vinning och närheten, intimiteten, förståelsen mellan man och fru är till en början skral.

Filmerna har en sak gemensamt, förutom Aishwaraya Rai Bachchan. De skildrar det arrangerade äktenskapet på ett sätt som är relevant än idag. Man gifter sig som en del av en ekonomisk, politisk och stausmässig allians.

I början älskar de tu inte varandra, utdelar inga ömhetsbevis, har inte sex ... men sakta växer något fram, som i de här båda filmerna blir till sann kärlek, vilket är vad många som gifter sig arrangerat i Indien hoppas på, men aldrig kan räkna med. Å andra sidan slutar ju vår typ av äktenskap i de flesta fall också i något annat än sann djup kärlek ... Same, same.

Läs också mitt tidigare blogginlägg om Jodhaa Akbar.

Se filmerna! Börja med att titta de här korta puffarna:

Jodhaa Akbar

Guru

3 kommentarer:

fjonsson sa...

Såg Jodhaa Akbar i Trivandrum i våras, otroligt bra film! Har lyssnat en hel del på filmmusiken också.

Det var en hel del diskussion om filmen i Indien men det är inte så konstigt då Akbar är en sådan historisk ikon. Ungefär som Gustav Vasa för oss svenskar, men i en lite högra division och för väldigt många fler människor.

Per J Andersson sa...

Jo, filmen förbjöds först i UP och Bihar, men Indiens högsta domstol ogiltigförklarade förbudet och tvingade delstaterna attt tillåta visning av filmen. Skrev om kontroversen i mars.

Emil sa...

Vart kan man få tag på indisk film härifrån sverige?
Jag letar och letar på de stora online-butikerna men det är sällan man hittar indiskt.

Finns det kanske någon utländsk import med stort utbud som även kan skicka till sverige?

Leta i Indien Online